DATATELE

Kinesisk piratkopieringsring avslørt

Politiet, FBI og Microsoft har avslørt en enorm kinesisk piratkopieringsring. 290 000 CD-er med software ble funnet i aksjonen.
Politiet, FBI og Microsoft har avslørt en enorm kinesisk piratkopieringsring. 290 000 CD-er med software ble funnet i aksjonen. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
26. juli 2007 - 12:58

Etter flere år med etterforskning som resulterte i en to uker lang aksjon, klarte FBI, kinesisk politi og Microsoft å avsløre en enorm piratkopieringsring i Kina.

12 milliarder

De to kriminelle organisasjonene, som hadde sine hovedseter i Shanghai og Shenzhen, skal ha omsatt piratkopierte programmer for rundt 12 milliarder kroner.

Politiet beslagla også totalt 290 000 CD-er med programvare, som skal ha hatt en verdi på rundt 3 milliarder kroner.

Hovedsaklig produserte ringen kopier av ulike Microsoft-programmer, blant annet Windows Vista, Windows XP, Windows Server og Office 2003 og 2007, ifølge BBC.

WGA hjalp

Microsoft hevder selv at deres såkalte Windows Genuine Advantage (WGA)-program bidro med vital informasjon i etterforskningen.

Det ofte forhatte WGA gjør at Windows-brukere må validere sin kopi av operativsystemet når de vil laste ned oppdateringer.

Microsoft sier at informasjon fra rundt 1000 falske kopier som ble gjenkjent av WGA gjorde at etterforskerne kunne sirkle seg inn på piratene.

27 land

Falsk software som kom fra gruppen skal ha blitt funnet i 27 land, mesteparten i USA, Canada, Storbritannia, Australia og Japan.

– Land rundt i verden forventes å se en markant nedgang i volumet av piratkopiert software som en direkte følge av denne aksjonen, sier Microsoft i en pressemelding.

Kina kjemper fremdeles en hard kamp mot piratkopieringen. Tall fra industrien tyder på at 82 % av softwaren i landet er piratkopiert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.