BYGG

Kinesisk lynsatsing på høyhastighetstog

LYNTOG: Dette er franske TGV som for tre år siden testkjørte i 574 km/t med sitt Alstom-tog. Nå skal Kina innen 2012 ha mer enn 13 000 kilometer med høyhastighetsbaner - mer enn resten av verden tilsammen.
LYNTOG: Dette er franske TGV som for tre år siden testkjørte i 574 km/t med sitt Alstom-tog. Nå skal Kina innen 2012 ha mer enn 13 000 kilometer med høyhastighetsbaner - mer enn resten av verden tilsammen. Bilde: RecouraChristophe
Truls Tunmo
10. aug. 2010 - 14:29

I løpet av bare to år vil kinesiske jernbanemyndigheter anlegge 42 nye høyhastighets jernbaner til passasjertog som er designet for hastigheter på rundt 250 km/t.

Kina har allerede i dag flere og lengre høyhastighetsbaner enn noe annet land i verden.

I 2012 vil det kinesiske nettet av høyhastighetsbaner være på hele 13 000 kilometer – mer enn resten av verden til sammen, skriver danske Ingeniøren .



Verdensbanken

Dette kommer frem i en ny rapport fra Verdensbanken som yter finansiell støtte til en del av Kinas jernbanenett.

Ifølge Verdensbanken er det ingen andre land i verden som er i nærheten av å ha en så ambisiøs plan som det Kina har for høyhastighetstog og nye jernbaner.



Halverer reisetiden

I dag kjører konvensjonelle kinesiske høyhastighetstog med hastigheter opp til 350 km/t på 8000 kilometer skinnegang.

Strekningen mellom Beijing og Shanghai åpner neste år, og reisetiden mellom de to gigantbyene vil bli halvert til bare fem timer.



Planlegger til 2020

De kinesiske myndighetene har en planleggingshorisont som for tiden rekker frem til 2020.

Da skal høyhastighets nettverket dekke 16 000 kilometer.

Ambisjonen er at 90 prosent av befolkningen skal kunne reise med høyhastighetstog.



Fornuftig

Ifølge Verdensbankens ansvarlige for transportprosjekter, John Scales, er den kinesiske megasatsingen på høyhastighetsbaner fornuftig.

– Høyhastighetsbanene vil frigi kapasitet til mer godstransport på de konvensjonelle strekningene, noe det vil bli god bruk for når man tar Kinas økonomiske utvikling i betraktning, sier John Scales til nyhetsbyrået Reuters.



Skreddersydd for lyntog

Han mener også at store deler av Kina er skreddersydd for høyhastighetstog.

– I det sørøstlige Kina er befolkningstettheten ekstremt høy og landet er preget av mange storbyområder med stort passasjerpotensial, sier Scales.



Økonomiske advarsler

Samtidig advarer Verdensbanken mot prisen for utbyggingen, som ifølge kinesiske myndigheter er budsjettert til mer enn 1.300 milliarder kroner frem til 2020.

– De kinesiske myndighetene skal være påpasselige med at gjelden til jernbaneprosjektene ikke løper løpsk. Finansieringen av denne satsingen vil være preget av lange tilbakebetalingstider og store renteutgifter, sier John Scales.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.