NYHETER_BYGG

Kinesisk kloakk i norsk tunnel

Fem kilometer av kloakktunnelen går under vann i Hong Kong-bukta.
Fem kilometer av kloakktunnelen går under vann i Hong Kong-bukta.
Tore Stensvold
7. apr. 2006 - 07:05

Norske tunnelekspertise henger høyt.

Uten den norske tunnelkompetansen til Sintef Byggforsk, Norcosult og NTNU, ville neppe det internasjonalt konsulentselskapet Maunsells vunnet kontrakten om å bygge en 20 kilometer lang kloakktunnel under Hong Kong.Lite beløp

Inntektene er ikke all verden å skryte av for Sintef Byggforsk, men prestisjen veier tungt.- Grove overslag tilsier at det kan bli et beløp i nærheten av fem millioner kroner over de neste sju årene, opplyser Eivind Grøv, forskningsleder i undergrunnsteknologi ved SINTEF Byggforsk til Gemini .

– Anerkjennelsen av kompetansen vår er nesten like viktig som størrelsen på honoraret, understreker Grøv overfor Sintefs eget magasin.

Fire-fem år

Anleggsarbeidene begynner først i 2008/09. Tunnelen skal være ferdig i 2013.

SINTEF Byggforsk skal blant annet bidra ved planleggingen av forundersøkelsene, gi råd i prosjekteringsfasen, være med på å lage anbudsdokumentene og delta i oppfølgingen av tunnelarbeidene.Tunnel til tre milliarder

Tunnelprosjektet i den tidligere britiske kronkolonien er stort, selv i verdensmålestokk. Totalt vil det koste over tre milliarder norske kroner å anlegge tunnelen.

Tunnelen skal bygges langs storbyens velkjente ”waterfront” og drives inn under skyskraperne på Hong Kong Island

Undersjøisk

Den nye tunnelen skal lede kloakken bort fra Hong Kong-øya og over til et gigantisk renseanlegg på Stonecutter’s Island. Ifølge Gemini innebærer det bygging av en undersjøisk tunnelstrekning på snaut fem kilometer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Maunsell har lagt stor vekt på å framheve at selskapet har med seg skandinavisk ekspertise på undersjøiske tunneler. Norge har en høy stjerne internasjonalt på dette området, sier Grøv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.