NETTARKIV

Kinesisk akvakultur trenger kompetanse

15. aug. 2002 - 15:58

JOSTEIN RØRTVEIT

er markedsrådgiver i Beijing

jostein.rørtveit@ntc.no

@brd1:Selv om Kina er verdens største fiskerinasjon målt etter produksjonsvolum, der akvakultur står for hele 60 prosent av produksjonen, er utviklingspotensialet stort. Kineserne etterspør teknologi og kompetanse som de trenger for å kunne effektivisere sin produksjon, produsere høykvalitets fisk og ha en kontrollert, og gjerne industrialisert produksjon. Marin akvakultur er utpekt som et hovedsatsingsområde av myndighetene siden det har et stort utviklingspotensial. Mens marin oppdrett av fisk i Kina i dag bidrar med under 1 prosent av totalt produksjonsvolum i fiskerinæringa, kan Norge vise til 15-20 prosent.

Gjensidig nytte

Kineserne erkjenner at Norge har attraktiv teknologi og kompetanse, og det har ikke vært rent få delegasjoner fra Kina som har reist til Norge de siste årene for å se på hva vi har fått til i Norge innenfor akvakultur. Men dette betyr også at Norge kan velge om de vil bidra som aktiv pådriver i utviklingen i Kina og utvikle forretningsmulighetene som ligger her, eller være vitne til at kineserne utvikler seg på egen hånd på sikt.

I flere tusen år har kineserne holdt fisk som husdyr, og kineserne besitter kompetanse, for eksempel innenfor biologi og flerkultusoppdrett som norsk akvakulturnæring kan lære av.

Årlig arrangeres det en stor fiskeri- og akvakulturmesse i Kina, som i oktober i år går i Qingdao - "China Fisheries & Aquaculture Expo 2002". På denne messa har Norges Eksportråd som mål å få til et treffpunkt for både norske forskere og næringsliv med interesser i akvakultur, ved å legge til rette for norsk fellesstand og seminar. Et slikt tiltak bidrar til å synliggjøre Norge som kompetent akvakulturnasjon, og fremmer samarbeidsmulighetene med kineserne.

Mange muligheter

Norske bedrifter som har satset på å få inn akvakulturteknologi i Kina, har sett behovet i Kina for kunnskap som norske forskerer har, og at det bidrar til å styrke deres forretningsmuligheter. For eksempel har det vært utvekslet forskere innenfor fiskehelse og genetikk over en to årsperiode mellom Kina og Norge. Havforskningsinstituttet har i nesten 20 år samarbeidet med et forskningsmiljø i Qingdao. Denne type samarbeid må videreføres. Et annet godt eksempel på muligheter i Kina for norsk kompetanse er avl på fisk. En av nøklene for suksess i Norge på lakseoppdrett har vært avlsprogrammet, og i Kina har man ikke lyktes med avlsprogrammer.

Selv om markedet i Kina kan gi spennende muligheter for norske bedrifter og investorer, er det nødvendig å påpeke at satsing i Kina samtidig vil stille bedriftene overfor en rekke nye utfordringer. Norges Eksportråd besitter bred kompetanse på kinesisk forretningskultur, og er klar til å hjelpe norske bedrifter. Foruten å bistå den enkelte bedrift i spesifikke prosjekter, arrangerer vi studieturer. Akvakultur er et prioritert arbeidsfelt for Norges Eksportråd i Kina.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.