NYHETER_BYGG

Kineserne bygger høyest

Lujiazui som ligger i Pudong i Shanghai er av den kinesiske regjering utpekt som en utviklingssone for å tiltrekke seg utenlandske investorer. Området har som mål å bli Asias senter for internasjonale banker og handel. Nå håper utviklingsselskapet Mori Building at Shanghai World Financial Center skal bli et naturlig midtpunkt i området som har fått mange skyskrapere etter hvert.

Spennende arkitektur

Arkitekturen på bygningen tar utgangspunkt i kinesisk arktieturs kurver og kontraster. To geometriske former, med en kvadratisk bunnflate og prismeform er utgangspunktet for den vridde slanke søylen som ender opp i en linje på toppen.

Tårnet plasseres på en base av kontorer, butikker og galleri som skal være åpen for publikum. Den 95 etasjers høye bygningen vil også få et 300 rom stort luksushotell i toppetasjene, inkludert et observasjonsplatå. I tillegg skal det bygges 1000 parkeringsplasser i underetasjer.

Vindproblemer

For å unngå problemer med vindkreftene på toppen, bygges et 50 meter bredt hull eller "månerom". Dimensjonen på hullet er identiske med den øverste "perlen" på Oriental Pearl TV tårn som er et annet landemerke i Pudong.

Konstruksjonsmessig bæres tårnet av fire søyler som i høyden erstattes av seks søyler samtidig som tverrsnittet gradvis endres fra fire sider til sek sider. Søylene bindes sammen av vannrette bjelker og avstivinger i fasaden. I tillegg får tårnet en betongkjerne som inneholder heiser, trapper og tekniske innstallasjoner.

Terroren setter spor

Etter terrorangrepet på World Trade Center i New York har byggherren satt i verk tiltak for å øke sikkerheten - dog er det umulig å sikre seg mot flyangrep, sier en talsmann for utbygger.

Ifølge Engineering News Record, er reglene for høyhus strengere i Shanghai enn de har vært i USA til nå. I Shanghai er det påkrevd at det for hver 15-20 etasje finnes fluktetasjer med muligheter til å komme seg ut i friluft, det er krav om flere separate trappeløp og spesielle heiser som bare brannfolk skal benytte seg av i tilfelle brann.

Det er Forest Overseas Co, ltd., som eier prosjektet som skal stå ferdig i 2005 - ti år etter at tårnet vant en designkonkurranse.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.