IT

Kinas nettgigant er større enn Amazon og eBay til sammen

Satte den største børsnoteringen noensinne.

19. sep. 2014 - 20:41

Kinas internettgigant Alibaba, som er større enn Amazon og eBay til sammen, setter rekord med den største børsnoteringen på Wall Street noensinne.

Interessen for det kinesiske selskapet har vært enorm, og hundretusener av aksjekjøpere ville sikre seg en bit av den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba da selskapet skulle børsnoteres på Wall Street i New York fredag.

Selskapets aksjer ble fredag omsatt for 99 dollar per stykk. En oppgang på over 40 prosent fra forhåndsprisen på 68 dollar torsdag kveld.

I løpet av de ti første minuttene skiftet over 100 millioner aksjer hender.

Bare forhåndssalget innkasserte 21,8 millioner dollar til selskapet, og med fredagens handel er det ventet at beløpet vil stige til 25 millioner dollar, nærmere 160 millioner kroner, noe som gjør børsnoteringen til den største i historien.

Den forrige rekorden ble satt i 2010, da Agricultural Bank of China brakte inn 22 milliarder dollar, rundt 140 milliarder kroner.

Les også: «Kinas Steve Jobs» topper verdens største mobilmarked

Oljefondet

Den økte prisen reflekterer sterk etterspørsel blant investorer som er ivrige etter å få en fot innenfor Kinas voksende internettsektor. Alibaba håndterer flere transaksjoner enn Amazon, eBay og PayPal til sammen og kontrollerer 80 prosent av Kinas netthandel.

I USA er imidlertid selskapet svært lite kjent, og børsnoteringen skal bidra til å finansiere selskapets utvidelse i USA og andre steder.

Meglerhuset TD Ameritrade sier til Reuters at halvparten av selskapets bestillinger fredag morgen, var på aksjer i Alibaba.

Det norske oljefondet antas å være blant dem som har sikret seg kjøp av aksjer i selskapet, som ble startet av Jack Ma i 1998.

Les også: Her får de mobilavhengige sitt eget felt i trafikken

Forhåndssalg

Børsdebuten for Alibaba-aksjene ble utsatt i over to timer fordi bankene var i full gang med å behandle forhåndskjøpte aksjer.

For å sikre handel i aksjen på aksjens første børsdag, hadde selskapets rådgivere på forhånd gjort avtaler med investorer om å kjøpe en gitt andel av aksjene som blir gjort tilgjengelige under børsnoteringen.

Investorene får da kjøpe aksjer til tilbudspris, en pris som rådgiverne har beregnet seg fram til som en sannsynlig utgangspris for aksjen.

Les også:

Kina vil samarbeide med Norge om atomsikkerhet

Huawei har forstått noe Samsung og HTC ikke har

Gjør klart for kinesisk TV-invasjon  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.