LUFTFART

Kinas første egenproduserte passasjerfly skal omsider fly passasjerer

Den første kommersielle flygingen med Kinas egenproduserte passasjerfly C919 finner sted denne helgen, i regi av China Eastern Airlines.

Flytypen C919 er utviklet og bygd av den statseide kinesiske flyprodusenten Comac. Bildet er fra testflygingen i 2017.
Flytypen C919 er utviklet og bygd av den statseide kinesiske flyprodusenten Comac. Bildet er fra testflygingen i 2017. Foto: Ken Chen/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
26. mai 2023 - 08:03

Flight MU9191 tar etter planen av fra Shanghai Hongqiao International Airport søndag formiddag og lander drøyt to timer senere i Beijing.

Flytypen C919 er utviklet og bygd av den statseide kinesiske flyprodusenten Comac. Utviklingen startet i 2008, og tre år senere ble flyet satt i produksjon. Den første testflygingen skjedde i 2017, og siden har Comac jobbet med å få på plass kinesisk og internasjonal godkjenning.

China Eastern Airlines har foreløpig bestilt fem fly av typen og mottok det første i desember. Søndagens flight blir sett på som en milepæl i kinesisk luftfart.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Kinesiske myndigheter håper C919 vil bryte monopolet til europeiske Airbus og amerikanske Boeing og at det nye flyet vil bli en sterk konkurrent til deres modeller A320 og 737.

C919 har plass til 164 passasjerer. Selv om flyet er utviklet og bygd i Kina, består det i stor grad av vestlige deler. Motorene og styringssystemene kommer fra selskap som GE, Safran og Honeywell International.

Les også

Melkøya: Gasslekkasjen er stanset

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.