INDUSTRI

Kina tar grep for å få kontroll på luftforurensning

Likevel kan det ta opptil 18 år før luftkvaliteten er på et akseptabelt nivå, ifølge en fersk rapport.

Industrien får krav om store reduksjoner i CO2-utslippene for at Kinas luftkvalitet skal bli bedre. Her fra Beijing.
Industrien får krav om store reduksjoner i CO2-utslippene for at Kinas luftkvalitet skal bli bedre. Her fra Beijing. Bilde: Colourbox
17. juni 2013 - 09:11

Dårlig luftkvalitet har ført til omfattende misnøye i en rekke kinesiske byer. Denne vinteren var nivået på forurensingen i Beijing 40 ganger over de anbefalte grenseverdiene til Verdens helseorganisasjon.

Fredag kunngjorde kinesiske myndigheter nye lovbestemmelser som skal få problemene under kontroll. Industrien blir pliktig til gjennomføre markante kutt i CO2-utslippene.

I tillegg risikerer lokale myndighetspersoner å bli straffet hvis tiltakene ikke følges opp.

– En milepæl

Selv om de nye lovbestemmelsene beskrives som en milepæl i en ny rapport fra Deutsche Bank, fastslås det at det kan ta landet opptil 18 år før forurensing som skaper smog og pusteproblemer, er nede på et akseptabelt nivå.

Ma Jun, som leder en av Kinas fremste miljøorganisasjoner, mener det er kinesiske innbyggere som har presset fram endringene.

Han roser bestemmelsen om at industribedrifter med store utslipp nå har plikt til å offentliggjøre detaljerte opplysninger om hvordan virksomheten påvirker miljøet.

Samtidig ber han kinesere om å fortsette å presse myndighetene til å følge opp de fastsatte kravene.

Roser åpenhet

– Dette vil endre dynamikken. Det er et stort skritt framover for åpenhet i næringslivet, som alltid har ligget på etterskudd i Kina, sier Ma ved Institutt for offentlighet og miljøsaker.

Han mener likevel det kan bli en utfordring å sette dem ut i livet.

– Jeg mener at tiltakene er meget gode, men utfordringen er å gi myndighetene motivasjon til å gjennomføre dem, sier Ma.

Les også: Sjekk forurensningen over Beijing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.