IT

Kina sperrer Twitter

Kina stenger sosiale medier for å unngå diskusjon om den himmelske freds plass.
Kina stenger sosiale medier for å unngå diskusjon om den himmelske freds plass. Bilde: d'n'c (Creative Commons)
Julie R. Andersen
2. juni 2009 - 16:06

Det er snart 20 år siden 4. juni 1989, da en stor studentdemonstrasjon ble slått ned av militære styrker på den himmelske freds plass i Beijing. I forkant av jubileet stenger kinesiske myndigheter trolig flere sosiale medier på nett.

Det gjelder blant annet Twitter, en nettside der brukere kan publisere meldinger på maks 140 tegn.

Demper nettdebatt

I formiddag norsk tid begynte kinesiske Twitter-brukere å klage i nettforum over at Twitter var umulig å oppdatere og lese.

Ifølge Reuters skyldes dette en offentlig sperring av sosiale medier, for å dempe diskusjoner om det som skjedde for 20 år siden.

Utilgjengelig

Nettsiden HerdictWeb, der nettbrukere verden over melder fra om utilgjengelige nettsider, bekrefter at Twitter nå er utilgjengelig i Kina.

Det betyr ikke automatisk at det er snakk om offentlig sensur.

Den digitale kinesiske mur

Twitterbrukere og bloggere basert i Kina går likevel ut fra at det er det de kaller "the great firewall of China" som stanser dem.

I så fall lider Twitter samme skjebne som blant annet Youtube, Flickr og mange blogger. Diskusjoner på Twitter tilsier at også den nye søkemotoren Bing, og WindowsLive, systemet som blant annet driver Hotmail, skal være stengt for kinesiske ip-adresser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.