KRAFT

Kina nær vindtoppen

KINESISKE TURBINER: Dette er turbiner fra kinesiske Goldwind, landets største turbinprodusent. Kina installerte 13 000 megawatt vindkraft i fjor og kommer trolig til å passere Tyskland som verdens neste største vindkraftland i 2010. Før eller siden passerer de USA og blir nummer en i verden også på dette feltet.
KINESISKE TURBINER: Dette er turbiner fra kinesiske Goldwind, landets største turbinprodusent. Kina installerte 13 000 megawatt vindkraft i fjor og kommer trolig til å passere Tyskland som verdens neste største vindkraftland i 2010. Før eller siden passerer de USA og blir nummer en i verden også på dette feltet. Bilde: Goldwind
Kjetil Malkenes Hovland
4. feb. 2010 - 13:57

I fjor vokste det globale energimarkedet med 31 prosent trass i finanskrisen: Les oversikten her

Veksten var særlig drevet av Kina, som installerte flere turbiner enn både Europa og USA i 2009, ifølge statistikk fra Global Wind Energy Council (GWEC).

Kina installerte 13 000 megawatt (MW) vindkraft og stod for en tredjedel av den nye kapasiteten. Bak dem kommer Europa med 10 500 MW og USA med 9900 MW. Til sammenligning har Norge noe over 400 MW samlet installert effekt.

– Blir nest størst

For femte år på rad doblet Kina sin vindkraftkapasitet. De har passert Spania i installert kapasitet, og nå er det bare USA og Tyskland som ligger foran dem.

– Sannsynligvis passerer Kina Tyskland i år, sier kommunikasjonsdirektør Angelika Pullen i GWEC ifølge nettstedet Euractiv.

Det er også et tidsspørsmål før kineserne passerer USA, som passerte Tyskland og ble verdens største vindnasjon i 2009.

Det er også et tidsspørsmål før kineserne passerer USA, som passerte Tyskland og ble verdens største vindnasjon i 2009. SÅ MYE VIND: Til venstre ser du hvor mye samlet effekt landene har installert, og til høyre hvor mye som kom til i 2009. Kilde: GWEC

Trenger mer energi

Kineserne bruker mye fossil energi, men har lite egen oljeproduksjon. De produserer store mengder kull, men produksjonen når snart toppen. For å sikre fortsatt vekst trenger de all energi de kan skaffe, også fra vindkraft.

– Det er veldig sterk vilje til dette fra regjeringshold, sier Pullen.

Veksten i Kina er kanskje enda mer imponerende når man ser på størrelsen på hver enkelt turbin. Landets største turbinprodusent Goldwind produserer først og fremst mindre turbiner på 750 kW og 1,5 MW. I Europa og USA er det vanlig at hver turbinen er på over 2 MW, og Siemens leverer opptil 3,6 MW. Det testes også enda større turbiner.

Utkonkurrerer gasskraft

I EU vokser vindkraften fortsatt raskere enn solenergi og gasskraft. Flere kull- og kjernekraftverk blir stengt ned enn åpnet, ifølge vindbransjen.

Oljeprisen ligger nå så på et så høyt nivå at vindkraft på land kan utkonkurrere gasskraftverk og bare er marginalt dyrere enn kullkraft, ifølge vindbransjen. Det har vært vanskelig å skaffe penger til vind, men dette er i ferd med å komme seg.

Oljeprisen ligger nå så på et så høyt nivå at vindkraft på land kan utkonkurrere gasskraftverk og bare er marginalt dyrere enn kullkraft, ifølge vindbransjen. Det har vært vanskelig å skaffe penger til vind, men dette er i ferd med å komme seg. HER KOMMER VINDEN: Europa, Nord-Amerika og Asia er regionene hvor det ble bygget ut mest vindi årene 2003 (blått) til 2009 (lys oransje). Latin-Amerika, Afrika og stillehavsregionen bygger knapt noe vindkraft.

– Vi ser tegn til forbedringer i finansieringen av prosjekter, sier Christian Kjær i den europeiske vindkraftorganisasjonen EWEA til Euractiv.

Han tror ikke den europeiske vindbransjen klarer 10 000 MW også i 2010, men sier han blir overrasket om det blir installert mindre enn 8000 MW.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.