KLIMA

Kina legger lokk på miljøkostnader

Teknologi kan løse mange miljøproblemer.
Teknologi kan løse mange miljøproblemer. Bilde: Colourbox

Grunnen er offisiell motvilje mot å konfrontere miljøødeleggelsene, sier en framtredende miljøforsker.

Databeregninger

Ifølge avisen Beijing nytt er offentliggjøringen av en rapport om grønt brutto nasjonalprodukt utsatt på ubestemt tid. Rapporten inneholder omfattende databeregninger av prisen for miljøødeleggelsene og forurensningen i Kina i året 2005.

Wang Jinnan, seniorekspert ved Kinas akademi for miljøplanlegging og teknisk sjef for beregningene, sier at en offentliggjøring av prisen for forurenset luft, vann og jord har møtt sterk motstand fra lokale tjenestemenn som er ivrige etter å opprettholde den økonomiske veksten.

– Å ta med kostnadene for forurensningen vil føre til et stort fall i kvaliteten på den økonomiske veksten i noen områder, sier Wang til Beijing nytt.

– Økonomisk vekst viktigst

– Fortsatt setter mange områder økonomisk vekst og brutto nasjonalprodukt over alt annet. Når slik tenkning dominerer, kan du tenke deg omfanget av motstanden, sier han.

Ifølge Wang har flere provinsregjeringer drevet intens lobbyvirksomhet mot Kinas statlige miljødirektorat SEPA og landets statistiske sentralbyrå for å hindre offentliggjøring av tallene.

(©NTB)

Les mer om: