BYGG

Kina bygger 13 av verdens høyeste skyskrapere

Tror det er mulig å bygge 1600 meter høyt. Se tegningene og bildene.

9. feb. 2014 - 15:00

For ikke lenge siden skrev vi om gigantprosjektet Sky City, en skyskraper som skal settes opp på rekordtid, ettersom den bygges utelukkende med prefabrikerte moduler.

Og det kan virke som om det hersker skyskraperfeber i Kina, skal vi tro en oversikt Teknisk Ukeblad har fått fra bygningsinformasjonsselskapet Emporis.

Les også: Bli med inn i Statoils nye Oslo-kontor

Stanset

Om vi regner med Sky City, som riktignok har litt uavklart status, og Indias megaprosjekt India Tower, som for tiden er midlertidig stoppet med uavklart fremtid, står Kina for 13 av de 20 høyeste byggeprosjektene i verden i dag.

Blant prosjektene finner vi Ping An Finance Centre i Shenzhen (660 meter, ferdig 2015), Greenland International Financial City i Wuhan (636 meter, 2017) og Shanghai Tower (632 meter), hvor den siste stålbjelken ble heist til topps og installert i høst.

Tårnet vil overta for Taipei 101 som det høyeste byggverket i Øst-Asia, og som det nest høyeste bygget i verden når det står ferdig senere i år.

Kina bygger totalt fem skyskrapere som blir høyere enn USAs nye rekordholder, One World Trade Center. Det rager 541 meter over bakken.

Kun ett av de høyeste byggverkene ligger i "vår" del av verden. Det såkalte Lakhta Center i St. Petersburg i Russland blir 463 meter høyt og skal bli det nye hovedkvarteret til den russiske oljegiganten Gazprom.

Les også: Gøteborg og Stockholm kniver om Nordens høyeste bygg

Det aller største

Alle disse vil likevel blekne når Kingdom Tower i Jeddah i Saudi Arabia står ferdig. Planene er 2017-2019, byggearbeidene er godt i gang for det som skal bli verdens høyeste bygg. 1007 meter høyt med 200 etasjer blir rekord.

Det er likevel lite i forhold til de opprinnelige planene om å føre opp et bygg som skulle være 1.600 meter høyt. De planene måtte prins Alwaleed bin Talal gi opp da de geologiske forholdene ikke gjorde det mulig med et så tungt bygg.

Når bygget står ferdig får det mer enn 200 etasjer. 161 etasjer skal fylles med boliger, ellers skal bygget huse hotell og kontorer. 59 heiser skal frakte folk opp og ned med hastigheter opp mot 10 m/s.

Skyskraperen er tegnet av Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

Les også: Slik kan det utskjelte Posthuset bli seende ut

Mørke lokaler

Men hvor høyt er det egentlig mulig å bygge?

– Fra et generelt perspektiv tror jeg det er mulig å bygge veldig høyt. Problemet er hvordan byggene kan brukes. Om du skal bygge høyere, trenger du en større grunnflate for at ikke bygget skal måtte bli veldig smalt, og etter hvert som du kommer opp i høyden blir områdene uten vinduer større og større, noe som kan gi veldig mørke lokaler.  Burj Khalifa i Dubai har form som en stjerne nettopp for å eksponere mer volum for lys, sier førsteamanuensis Jochen Köhler ved Institutt for konstruksjonsteknikk på NTNU.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Viktig for bruken er også vinden, som fra en viss høyde blir like mye eller mer kritisk for horisontale bevegelser enn jordskjelv. Det er egentlig ganske interessant, for vi snakker ikke om bygningsstyrke, men heller om hvilke grenser som gjelder for frekvens og akselerasjon på bevegelsene i bygget.

Les også: Dette er Norges vakreste betongarkitektur

Form som Eiffeltårnet

Han mener ekstremt høye bygg vil måtte få former som ligner på Eiffeltårnet i Paris, men at høyden henger tett sammen med størrelsen på grunnflaten.

– Om du gjør grunnflaten større, er det sannsynligvis mulig å bygge nærmest så høyt som du vil, men da må vi altså nærme oss formen på Eiffeltårnet. Her er det dermed en motsetning mellom økonomi og teknologi. Fra et teknologisk perspektiv må grunnflaten øke når høyden skal øke, mens fra et økonomisk perspektiv er forholdet mellom volum og grunnflateareal driveren for å investere i høye bygninger.

Köhler peker også på en annen utfordring, og det er vertikal transport innad i byggene.

– Først og fremst kan heiser kun oppnå en viss hastighet, og teknologiske begrensninger gjør at de ikke kan være høyere enn 500 meter. Jo høyere du kommer, desto vanskeligere blir det også med evakuering og brannslokking.

Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale

Tror på en mile

– Hvor høyt er det mulig å bygge med dagens teknologi?

–  Gitt de samme restriksjonene på eiendom i byene vil nok grensen gå et sted mellom en kilometer og en engelsk mile, altså rundt 1600 meter, noe høyere enn byggene vi har sett frem til i dag.

Norges høyeste bygning, Oslo Plaza, er til sammenlikning 117 meter høyt.

Les også: Nå brukes «gråstein» som betongarmering

De høyeste byggene i dag

 NavnByLandEtasjerHøyde
1Burj KhalifaDubaiDe forente arabiske emirater163828 meter
2Shanghai TowerShanghaiKina121632 meter
3Makkah Royal Clock Tower HotelMekkaSaudi-Arabia120601 meter
4One World Trade CenterNew YorkUSA104541 meter
5Taipei 101TaipeiTaiwan101509 meter
6Shanghai World Finance CenterShanghaiKina101492 meter
7International Commerce CentreHong KongHong Kong118484 meter
8Petronas Tower 1Kuala LumpurMalaysia88452 meter
8Petronas Tower 2Kuala LumpurMalaysia88452 meter
10Zifeng TowerNanjingKina89450 meter
11Willis Tower (Sears Tower)ChicagoUSA108442 meter
12Kingkey 100ShenzhenKina100442 meter
13Guangzhou International Finance CenterGuangzhouKina103440 meter
14Dream Dubai MarinaDubaiDe forente arabiske emirater101432 meter
15Trump International Hotel and TowerChicagoUSA98423 meter
Kilde: Wikipedia. Tabellen inkluderer bygg som har nådd toppen, men ikke nødvendigvis er tatt i bruk.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.