KLIMA

Kildesorterer mindre enn før

KJØRER FORTSATT: De gule søppelbilene henter fortsatt søppel rundt omkring i Tromsø, og kjører avfallet hit til Tromsø Miljøpark for sortering. Bare ikke fra Stakkevollan.
KJØRER FORTSATT: De gule søppelbilene henter fortsatt søppel rundt omkring i Tromsø, og kjører avfallet hit til Tromsø Miljøpark for sortering. Bare ikke fra Stakkevollan. Bilde: Truls Tunmo

De siste årene har det blitt færre innbyggere her i landet som kildesorterer matrester. Vi resirkulerer også mindre enn før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dårlig i byene

En forklaring på at det er færre som kildesorterer matavfall, kan være at flere bor i store byer der alt blir kastet i samme søppeldunk og sendt til forbrenning, skriver Nationen.

Mangelfull kildesortering i byene er altså en viktig årsak.

Statistikken viser videre at hver innbygger nå kaster mer usortert søppel enn da kildesorteringen begynte på slutten av 1990-tallet.

Best på bygda

I snitt la hver innbygger igjen 414 kilo husholdningsavfall i fjor. 208 kilo av dette ble resirkulert. I 1997 ble det tilsvarende kastet 287 kilo og kildesortert 83 kilo.

I fjor bodde 53 prosent av innbyggerne her i landet i en kommune med kildesortering av matrester, mot 60 prosent i 2006.

Bygde-Norge er suverent best når det gjelder kildesortering.

Best i vest

Agder-fylkene og Rogaland er best til å skille ut matavfall. Nesten 100 prosent av innbyggerne her har en sorteringsordning. Oslo er dårligst med null prosent.

I Akershus, Sør-Trøndelag, Hordaland og Østfold har under en tredel av husstandene matsortering.

– Byene ligger langt etter, men det er ting på gang. Oslo holder på å bygge et stort biogassverk på Klemetsrud og skal etter planen innføre full matavfallssortering i 2011, sier rådgiver Henrik Lystad i Avfall Norge, som organiserer 95 prosent av alle kommunale og interkommunale avfallsselskaper.

Ufarlig å kildesortere

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.