DOKTORGRADER

Keramiske membraner for luftseparasjon

Utvikling av tette keramiske membraner for luftseparasjon er teknologisk interessant for oksygenkrevende prosesser. Eksempler på slike prosesser er forbrenning og produksjon av syntesegass (CO + H2). Med slike membraner kan separate oksygenanlegg unngås, fordi produksjon av oksygen vil skje lokalt i prosessanlegget.

Det unike med disse materialene er at de transporterer både oksygenioner og elektroner. Dermed kan oksygen produseres uten bruk av elektroder.

Doktorgradsarbeidet har vært todelt; i første del er fremstilling og karakterisering av strontiumferratbaserte membraner beskrevet. I andre del er transportegenskapene til disse materialene beskrevet. Ut fra resultatene har Glenne utviklet modeller som bekriver oksygentransporten gjennom membranene.

Arbeidet legger vekt på kontrollert fremstilling av tette membraner, og gir grunnlag for bedre forståelse av hvilke prosesser som bestemmer oksygentransport. Avhandlingen har tittelen Preparation and Transport Properties of SrFeO3 Based Materials with Controlled Microstructure (Fremstilling og transportegenskaper til SrFeO3-baserte materialer med kontrollert mikrostruktur). Arbeidet er utført ved Norsk Hydro Forskningssenter i Porsgrunn, med professor Stein Julsrud som veileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og Norsk Hydro.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.