DOKTORGRADER

Keramer og temperaturproblemer

Sivilingeniør Anita Fossdal har sett på dette i doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Bakgrunnen for arbeidet har vært den senere tids økte industrielle interesse for bruken av disse materialene for mer miljøvennlig og kostnadseffektiv utvinnelse av oksygen fra luft.

Arbeidet gir en bedret forståelse av materialteknologiske problemer i forbindelse med fremstilling og bruk av keramiske materialer med både elektronisk og ionisk ledningsevne.

Fossdal har blant annet lagt vekt på å undersøke framstillingsprosessen for materialer basert på lantanferritt, samt disse materialenes ekspansjonoppførsel og mekaniske egenskaper under ulike forhold.

En evaluering av bruksområder er foretatt på grunnlag av disse undersøkelsene.

Avhandlingen har tittelen «Phase relations, thermal and mechanical properties of LaFeO 3-based ceramics / Faselikevekter, termiske og mekaniske egenskaper til LaFeO 3-baserte keramer».

Arbeidet er utført ved Institutt for materialteknologi, NTNU, med professor Tor Grande som hovedveileder og professor Mari-Ann Einarsrud som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og NTNU.

Anita Fossdal er sivilingeniør (1998) fra Fakultet for kjemi og biologi, NTNU, og har disputert for graden dr.ing.

Hun er ansatt som post doc ved Institutt for energiteknikk på Kjeller.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.