DRIFT OG VEDLIKEHOLD

KB-Gruppen selger 75 prosent av Presis Infra til svensker

Det er det svenske invsteringsselskapet Ratos som kjøper det norske drifts- og vedlikeholdsselskapet innen veisektoren, som oppgis til å ha en verdi på 2,6 milliarder kroner.

Presis Infra selges til det svenske investeringsselskapet Ratos.
Presis Infra selges til det svenske investeringsselskapet Ratos. Foto: Presis Infra
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
18. nov. 2021 - 08:55

Ratos forteller i en pressemelding at de ved kjøpet får etablert en plattform for sin strategiske satsing innenfor samfunnskritisk transportinfrastruktur.

– Drift og vedlikehold av samfunnskritisk infrastruktur er et attraktivt og voksende marked som Ratos over tid har ønsket å  eksponere seg mot. Presis Infra har utmerkede forutsetninger for fortsatt organisk og oppkjøpsbasert ekspansjon både innenfor eksisterende og nye, avgrensede infrastruktursegmenter, men også i nye geografiske områder. Det sier Christian Johansson Gebauer som er president i forretningsområdet Anlegg og Drift i Ratos.

En solid aktør i det norske markedet

Ratos poengterer at Presis Infra i dag leverer regnskaper med markedsledende marginer, vokser raskt og er i dag nest største aktør i Norge innenfor segmentet drift- og vedlikehold.

Selskapet kan vise til en driftsmargin på 14 prosent og kan vise til en vekst på 12 prosent årlig siden 2018.

 
 

– Med kjøpet av Presis Infra har Ratos sikret seg majoritetseierskap i Nordens mest lønnsomme aktør innenfor sitt marked. Vi er imponert over Presis Infras kultur, operasjonelle effektivitet, kundefokus og desentraliserte organisasjon som ligger til grunn for selskapets lønnsomhet. At nåværende eiere KB-Gruppen ønsker å være med på laget videre med en eierpost på 25 prosent, ser vi på som svært positivt, og vi ser fram til et godt samarbeid, sier Christian Johansson Gebauer.

Betyr fem prosent økt omsetning for Ratos

I perioden 1. oktober 2020 til 30. september 2021 omsatte Presis Infra for 1696 millioner kroner, med et driftsresultat på 238 millioner kroner.

Kjøpesummen basert på gjeldfri basis oppgis til 2600 millioner kroner for 100 prosent av aksjene.

For Ratos-konsernet innebærer kjøpet en omsetningsvekst på rundt fem prosent, og en forbedring av driftsresultatet på drøyt ni prosent. 

Avtalen mellom Ratos og KB-Gruppen har en klausul om at de øvrige eierandelene på 25 prosent som KB-Gruppen fortsatt skal eie, kan løses inn om tre år.

Ratos-gruppen omsatte i fjor gjennom 12 ulike selskaper og 10 200 ansatte for rundt 34 milliarder kroner. Av selskapene de eier er norske aktører som Plantasjen og byggentreprenøren Hent.

Vegvesenet testet el-brøyting på Dovrefjell i vinter.
Les også

Vegvesenet: Blir ikke dårligere brøyting med el-brøytebil

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.