NATURVITENSKAP

Katrina: Skadeomfang ubegripelig

Katrina traff her kysten 29. august ved Plaquemines Parish, like ved Empire, Buras og Boothville i Lousiana.
Katrina traff her kysten 29. august ved Plaquemines Parish, like ved Empire, Buras og Boothville i Lousiana. Bilde: NOOA

National Oceanic & Atmospheric Administration (NOOA) har tatt i bruk alt disponibelt mannskap samt fly og skip for å få oversikt over skadene.

I Mexicogulfen er nær 80% av alle plattformer og rigger evakuert og produksjonen stanset. 645 plattformer er evakuert og 90 rigger forlatt.

Plattformskader

Amerikansk oljeproduksjon er dermed kraftig lammet. Produksjonsstansen betyr 1,5 miillioner fat olje pr. dag. Det vil påvirke oljeprisene i lang tid. Det er usikkert hvor mange plattformer som er skadet og rekkevidden av dette.

Ifølge nyhetsbyråer skal ni plattformer ha slitt seg og driver for vær og vind. Oljeraffinerier er skadet samt utskipsingshavner langs kysten.

Raffineriene langs golfkysten står for ti prosent av USAs raffineringskapasitet.

Bilder og vitenutsagn tyder på ekstreme skader på all infrastruktur, både bruer, veier, toglinjer, strømforsyning og vann- og avløpssystem må gjenoppbygges for milliarder av kroner.

Sammenlikner foto

Amerikanske myndigheter får inn oppdaterte satellittbilder både fra NASAs egne satellitter og fra andre land. Bildene sammenliknes med foto tatt før orkanen for å fastslå skadeomfang.

NASA rammet

NASA har fått skader på tre av sine baser, deriblant anlegget som brukes til å lage de eksterne drivstofftankene til romfergene, Michoud Assembly Facility i New Orleans. I tillegg er NASAs Stennis Space Center i Mississippi og Marshall Space Flight Center i Huntsville i Alabama rammet. Ingen av NASAs ansatte skal ha blitt skadet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.