T2

Kastet IBM - tilpasser seg Intel

Macintosh
Macintosh Bilde: Krause, Johansen
4. apr. 2006 - 10:24

Neida.

Dette er fremdeles ekte eplejuice av ypperste tapping.

Hvis noen driver med kopiering, er det nok heller Microsoft. Deres kommende operativsystem Vista, som dukker opp i løpet av året, er som snytt ut av eplet. Så hvorfor heller ikke kjøpe originalen?

Mange modeller

På overraskende kort tid har Apple kommet på markedet med flere Intelmodeller, sist den knøttlille MiniMac-en, men den nye bærbare MacBook Pro, med tokjerneutgaven Core Duo som hovedmaskin, er litt av en perle.

Apple har jo fra før markedets stiligste bærbare maskiner. Apple påstår at den nye utgaven er opptil fire ganger raskere enn forrige modell. Det er den sikkert når du måler helt spesielle ting, men togangeren er nok et mer realistisk anslag når du måler på programvare tilpasset prosessoren.Syltynn pryd

Det metalliske utseendet Apple introduserte for flere år siden er bevart og forbedret. Pussig nok har ikke noen andre hatt fantasi nok til å etterlikne denne syltynne elektroniske prydgjenstanden. Bare se på hvordan DVD-ene mates inn i en sprekk. Ikke noen upraktisk skuff her, nei.

PowerBook-en med 15,4 tommers høyoppløselig bredformatskjerm har fått en skikkelig overhaling som går langt ut over prosessorbyttet. Skjermen er blitt mye mer lyssterk. Du får innebygget web-kamera og selvfølgelig er tastaturet opplyst. Justert etter rombelysningen. Stilig? Styreflaten endrer funksjon om du bruker en eller to fingre. Nevnte vi innovasjon?Bånn gass

Men på tross av at Apple har klekket ut nok et prakteksemplar av en bærbar datamaskin er det programvaren som avgjør, og da holder det ikke bare med et overlegent operativsystem.

Det å bytte hovedmaskineri fra en gammel semidiesel til en turboladet V-8 stiller også krav til brennstoffet. Heldigvis er det knapt noen som har mer erfaring i dette enn Apple.

Fartsproblem

De har byttet både prosessor og operativsystem før, og de nye maskinene er utstyrt med programvaren Rosetta. Den tar tak i alle programmer som er beregnet på PowerPC-prosessorer og sørger for at de kjører på Intels jernvare.

Ulempen er selvfølgelig farten.

Når det skal utføres en masse oversettelse i bakgrunnen går det tregere. Her kan du dele på to. Men det er et midlertidig problem.

Ifølge Apple er det lett å rekompilere programmene og i løpet av et års tid regner de med at de aller fleste er Intellifisert.

Programtilbud

Heldigvis har Apple gjort ferdig jobben på de programmene som følger med maskinen.

Og hvilke programmer: iLife 06 og FrontRow burde være nok i seg selv til å velge Apple, for ikke snakke om den søte lille fjernkontrollen som er et funn ved presentasjoner og underholdning.

Du får herligheten fra 18 450 kroner, men pluss på litt om du vil ha en fullastet utgave.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.