IT

Kasserte silisiumskiver kan brukes på nytt

ALLT KLART:
Intels toppsjef Paul Otellini viser frem en silisiumskive med hundrevis av Penryn-prosessorer som snart skal inne i nye PC-er
ALLT KLART: Intels toppsjef Paul Otellini viser frem en silisiumskive med hundrevis av Penryn-prosessorer som snart skal inne i nye PC-er Bilde: Intel
Finn Halvorsen
9. nov. 2007 - 07:03

Ifølge tall fra Semiconductor Industry Association produserer verdens halvlederindustri ca. 250 000 skiver hver dag.

IBM estimerer at 3,3 prosent av skivene må kasseres på grunn av feil som oppstår i ett eller annet av de mange prosesstrinnene skivene går gjennom på veien mot ferdige halvlederbrikker for PC-er, mobiltelefoner eller hva det nå måtte være.



Slipper omsmelting

Disse skivene har tidligere enten rett og slett blitt kastet, eller de er blitt smeltet om før gjenbruk, enten til halvlederformål eller til solceller.

Grunnen er at skivene etter å ha vært gjennom noen prosesstrinn inneholder mønsterinformasjon som halvlederfabrikantene naturlig nok ikke ønsker å la komme på avveie.

Det er disse mønstrene IBM nå har funnet en effektiv metode for å slette. Metoden er foreløpig bare tatt i bruk ved IBMs fabrikk i Burlington i Virginia, men er også i ferd med å implementeres ved deres anlegg i New Fishkill i New York. IBM vil etter hvert også gjøre prosessen tilgjengelig for andre halvlederfabrikanter.



Miljøvennlig

Litt avhengig av hvordan de ulike solcelleprodusentene velger å benytte disse slettede halvlederskivene, vil besparelsen i energiforbruk ligge et sted mellom 30 og 90 prosent i forhold til tidligere ubenyttet rensilisium.

Det betyr reduserte CO 2-utslipp, både i halvlederindustrien og i solcelleindustrien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.