ARKIVNYHETER

Kartverket strippes

Odd R. Valmot
26. mai 2003 - 12:31

Kartverkets dobbeltrolle, som både det nasjonale ankerfeste for geografiske data og selger av kartprodukter, har vært en torn i øyet for de private geomatikkbedriftene.

De har lenge ønsket seg et sterkt kartverk til å samle inn data, men et de slipper å konkurrere med om kommersielle produkter.

Norsk Eiendomsinformasjon er et statsaksjeselskap under Justisdepartementet. Deres rolle blir å formidle all monopolinformasjon som Kartverket samler inn og forvalter. Den andre halvparten av markedsdivisjonen som står bak en rekke populære kartprodukter, foreslås solgt.

Politisk talsmann Per Arild Garnåsjordet i Geomatikkbedriftens Landsforening ønsker oppsplittingen velkommen, men skulle gjerne sett mer nytenkning rundt priser og finansiering, og at meldingen i større grad så på hvordan grenseoppgangen mellom offentlige og private oppgaver skal utvikle seg.

For å spare penger foreslår meldingen å redusere antallet fylkeskartkontorer fra 18 til 12.

Kartverksjef Knut O. Flåthen mener det store antallet kommuner her i landet er avhengig av den hjelpen de kan få fra de lokale kartkontorene. Men han erkjenner at hvis det ikke kommer penger som kan opprettholde virksomheten, er det neppe noen vei utenom nedleggelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.