BYGG

Kartlegger mer skredfare

Det er sjelden menenskeliv går tapt i jordskred i Norge, men ut fra statistikken vil vi bli rammet av maneg skred i løpet av 100 år. Bildet er fra Innfjorden.
Det er sjelden menenskeliv går tapt i jordskred i Norge, men ut fra statistikken vil vi bli rammet av maneg skred i løpet av 100 år. Bildet er fra Innfjorden. Bilde: skrednett.no
Tore Stensvold
15. mai 2007 - 11:40

Forebygging av skred koster.

Norges geologiske undersøkelse (NGU) får økt budsjettet fra 115 millioner kroner til 120 millioner kroner.

Dobler

De fem ekstra millionene skal i sin helhet dekke økt kratlegging for å forebygge skred. Fra før er den potten på NGUs budsjett på 9 millioner kroner. Økningen er dermed på nesten 50 prosent.Ifølge næringsdepartementet deles NGUS forebyggende arbeid i fire faser:

  • oversiktskartlegging
  • detaljerte undersøkelser
  • risikovurderinger
  • sikringstiltak.


RisikovurderingNGUs ansvar er knyttet til oversiktskartlegging. Når et rasfarlig område er identifisert, er det den enkelte kommunes ansvar å følge opp arbeidet med detaljerte undersøkelser, risikovurderinger og eventuelle sikringstiltak ved å kjøpe eksperthjelp fra fagmiljøer med spesialkompetanse.

Nærings- og handelsdepartementets rolle i forbindelse med skredproblematikken er å sørge for at NGU kan bidra til å identifisere fareområder i en tidlig fase og levere informasjon om hvilke objekter som bør følges opp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.