KLIMA

Kartlegg ditt CO2-forbruk

Den hvite nøkkelholderen er en avansert sensor som registrerer hvor mye CO2 du bruker på forflytning, og viser informasjonen på mobiltelefonen.
Den hvite nøkkelholderen er en avansert sensor som registrerer hvor mye CO2 du bruker på forflytning, og viser informasjonen på mobiltelefonen.
26. feb. 2008 - 16:07

Den lille sensoren heter Carbon Hero (karbonhelten). Den registrerer alle dine bevegelser, natt og dag, over hele verden, og avslører hvor mye CO2 du bruker på dine forflytninger.

For de bevisste

De to entusiastene som står bak oppfinnelsen fikk nylig en pris fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, som tror Carbon Hero kan bli svært populær blant de miljøbevisste.

Tanken bak oppfinnelsen er at hver og en av oss kan få en kontinuerlig påminnelse om hvor mye vi belaster miljøet gjennom korte og lange reiser, og at det kan få oss til å tenke oss om. Omtrent som når badevekta får oss til å revurdere kaloriregnskapet.

Avansert og enkel

Carbon Hero, som er på størrelse med en litt stor nøkkelring, bruker satellittnavigasjon og annen avansert teknologi for å «skjønne» hvordan du reiser. Beveger du deg sakte i parken, blir din reise registrert som en spasertur. Forsvinner du ett sted i London og dukker opp et annet litt senere, skal Carbon Hero klare å finne ut om du har brukt bil, undergrunnen, buss eller sykkel, basert på satellittnavigasjon og data fra mobilen, blant annet.

Tilsvarende vet Carbon Hero at du har brukt fly om du drar ut til Heathrow i London og dukker opp på Gardermoen utenfor Oslo to timer senere.

Mobilen forteller

Beregninger av dine bevegelser blir omgjort til CO2-forbruk og kan umiddelbart leses av på mobiltelefonen.

I løpet av 2008 skal innretningen testes ut i stor skala i en britisk bedrift. Oppfinneren Andreas Zachariah tror Carbon Hero kan bli ettertraktet blant bedrifter som vil bevise at de mener alvor med sin miljøprofil.

ESA ser for seg at Carbon Hero kan bli svært nøyaktig og fullt operativt for alvor når det nye europeiske satellittnavigasjonssystemet Galileo blir ferdig utbygd. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.