IKT

Kart-Norge forblir analogt

Odd Valmot
11. des. 2001 - 07:00

Det ser ikke bra ut for intensjonene om å gjøre ferdig den digitale kartleggingen av Norge. I den ennå ikke publiserte stortingsmeldingen Norge Digitalt ble det pekt på store samfunnsmessige innsparinger ved å gjøre ferdig dette arbeidet til 2006.

Under finanskomiteens forhandlinger om Statsbudsjettet for 2002, er det fremmet forslag fra representantene fra H, KrF og V om å redusere Kartverkets budsjett med 33 mill.kr. Fra før ligger det inne et forslag om 5 mill.kr. i reduksjon.

Sjøkart forseres


I fjor ble det vedtatt en forseringsplan for sjøkart på bakgrunn av flere store skipsfartsulykker. Denne planen blir ikke berørt av kuttene, men det betyr bare at kuttene blir enda mer følsomme for fastlands-Norge.

Kartverket mener et så stort kutt vil føre til vesentlige utsettelser, med store følgeskader for offentlig forvaltning og privat næringsvirksomhet.

- Vi er redd kuttet vil gå hardt ut over den nødvendige omstillingen vi mener Statens Kartverk må igjennom, sier politisk talsmann i Geomatikkbedriftenes Landsforening - GBL og administrerende direktør Per Arild Garnåsjordet i Asplan Viak.

Frykter negativ forsterking

GBL frykter Kartverket vil prioritere arbeidsplassene og at det vil ytterligere forsterke de negative utslagene av nedskjæringen.

- Landet trenger den effektiviseringen som er mulig når kartgrunnlaget digitaliseres. Det hjelper ikke at det er investert store beløp i elektronisk byggesaksbehandling når de data som trengs for å kunne bruke denne tjenesten ikke finnes. Dette er å spise opp såkornet.

Utsetter lov

Pengemangelen gjør at er foreslått å utsette den nye loven om eiendomsregistrering. GBL mener denne loven vil bli et viktig element for at Kartverket skal kunne overta tinglysningsregisteret.

- Vi vil følge med i utviklingen og komme tilbake til eventuelle negative konsekvenser i revidert nasjonalbudsjett slik at vi kan sikre et forsvarlig nivå på denne virksomheten, sier statssekretær André Støylen i Miljøverndepartementet.

Støylen forteller at departementet planlegger en grundigere utredning som vil behandle finansieringen og organiseringen av Kartverket. Hvilken form denne utredningen skal få og når den blir klar er ennå ikke klarlagt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.