KRAFT

Kårstø ute av drift

STÅR: Begrenset overføringskapasitet og mye vann gir så billig strøm at gasskraftproduksjon ikke er lønnsomt på Kårstø.
STÅR: Begrenset overføringskapasitet og mye vann gir så billig strøm at gasskraftproduksjon ikke er lønnsomt på Kårstø. Bilde: Hansen, Alf Ove
Øyvind LieØyvind Lie
24. juni 2011 - 08:00

– Det har vært begrenset med overføringskapasitet ut av prisområdet NO5 [på Vestlandet], noe som har ført til stabilt lave priser. Derfor har vi stanset produksjonen. Kraftverket ble stoppet i forrige uke, sier administrerende direktør Jan Terje Staveland i Naturkraft til Montel.

Kraftverket på 420 MW skal være ute av drift fram til 4. juli, ifølge en oppdatert markedsmelding Naturkraft sendte til kraftbørsen Nord Pool Spot i dag. Kraftverket eies av Statoil og Statkraft med 50 prosent hver.

Les også: Strømkundene tilpasser seg prisen

Usikker oppstart

Men overføringskapasiteten kommer ikke tilbake for fullt før 3. juli, og det er ikke sikkert at Kårstø er tilbake i drift da heller.

– Oppstarten er avhengig av markedssituasjonen, og generelt sett er prisene lave. Det har også kommet mye nedbør i Sør-Norge og så blir det mindre privat forbruk på sommeren, noe som også påvirker markedet, sier Staveland til bransjemediet.

Les også: Moe sier nei til lik strømpris

Lave priser

De norske spotprisene sank med nær 8 prosent i uke 24, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) ukentlige rapport om situasjonen på kraftmarkedet.

Ukesnittet i dei fem norske elspotområdene lå mellom 36,8 og 38,0 øre/kWh. De store nedbørmengdene de siste ukene har bidratt til at norske vannkraftprodusenter verdsetter vannet noe lavere enn tidligere.

Til tross for en reduksjon i tilsiget fra uka før, var tilsiget til det norske vannkraftsystemet også denne uka høyt. I tillegg begynner magasinene i lavereliggende strøk å bli fulle. Begge deler medvirket til høy tvungen produksjon, ifølge NVE.

Les også: Hydro tror på Norge

Billig import

I kombinasjon med høy vindkraftproduksjon i Danmark og på kontinentet i helga, førte det til lave nattepriser. Spotprisene var lavest natt til søndag da de lå under 5 øre/kWh i hele Norden. I disse timene hadde Norge høy import av strøm.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin gikk opp med 5,7 prosentenheter i løpet av uke 24. Ved slutten av uka var fyllingsgraden 58,1 prosent. Det er 3,2 prosentpoeng høyere enn normalen for uka.

Energimengden som er lagret i snøen er rundt 60 prosent av hva som er normalt. Det fører til at summen av energimengden i snø- og vannmagasin fremdeles er lavere enn normalt, ifølge NVE.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.