KRAFT

Kårstø-rensingen kan bli lagt på is

Ole K. Helgesen
26. jan. 2007 - 08:00

Ifølge Soria Moria-erklæringen skal det være CO 2-rensing på gasskraftverket på Kårstø innen 2009.

Men ifølge en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil det vil ikke stå ferdig før tidligst 2012 - bare to år før det moderne renseanlegget på Mongstad skal stå klart.

Dette har fått regjeringen til å innkalle miljøorganisasjoner, selskaper, forskningsinstitusjoner og arbeidslivsorganisasjoner til et samråd 26. januar for å diskutere hva man skal gjøre videre.

- Vent på Mongstad

Kjell Bendiksen, administrerende direktør ved Institutt for energiteknikk, skal delta i samrådet. Han anbefaler regjeringen å legge renseprosjektet på Kårstø på is i påvente av den nye og rimeligere teknologien som skal utvikles av Statoil og Staten.

- For det første er kostnadene på rundt 700 kroner per tonn CO 2 renset alt for høye. Dette er rundt ti ganger dagens kvotepris i EU. Det betyr at vi kunne fått opptil ti ganger større CO 2-reduksjoner per krone ved alternativ bruk av pengene. Dessuten er dagens teknologi ineffektiv. Den renser ikke mer enn i beste fall 80 til 90 prosent av CO 2-utslippene. I følge NVEs rapport vil det medføre kontinuerlige utslipp på rundt 200 000 tonn CO 2 årlig, sier han.

Lav virkningsgrad

En annen grunn til at Bendiksen råder regjeringen til å vente på ny teknologi, er at dagens teknologi er meget energikrevende og medfører betydelig reduksjon av kraftverkets virkningsgrad. Ifølge NVE blir reduksjonen på 20 prosent.

- Det betyr at Kårstø-anlegget ikke vil levere 425 MW som planlagt, men bare ca 350MW. Dette er en reduksjon på størrelse med hele Smøla vindpark, sier Bendiksen. Han sier at det også må forventes driftsforstyrrelser som enten vil medføre produksjonsstans eller betydelige ekstra, urensede utslipp av CO 2.

Teknologiske dinosaurer

Bendiksen var leder av Gassteknologiutvalget som ble opprettet av OED i 2001 for å vurdere blant annet CO 2-rensing. Han har også tidligere advart mot å ta i bruk det han kaller ”teknologiske dinosaurer”.

- Vår anbefaling er derfor å vente med rensing av Kårstø til det foreligger ny teknologi fra Mongstad med vesentlig høyere effektivitet og lavere kostnader, sier Bendiksen.

To år ekstra

Hvis man starter med et pilotrenseanlegg på Mongstad i 2010, bør den nye teknologien kunne forventes i 2013-14, påpeker Bendiksen.

- Kårstø vil da være ideelt for oppskalering og demonstrasjon av denne norskutviklede teknologien før den sendes ut på verdensmarkedet. Lykkes vi med det, vil den komme på markedet i rett tid og være meget konkurransedyktig internasjonalt. Tvinger man gjennom rensing av Kårstø tidligere, faller denne muligheten bort, sier Bendiksen.

Avviser ikke muligheten

Olje- og energidepartementet vil ikke avvise at det kan bli aktuelt å legge renseprosjektet på Kårstø på is i påvente av teknologien som utvikles på Mongstad.

- Regjeringen vil nå gå gjennom saken, og beslutningen tas først etter dette. Samrådet er første punkt for å få inn synspunkter i en grundig gjennomgang av rapporten, sier Sissel Edvardsen, informasjonssjef i Olje- og energidepartementet.

Hovedargumentet for Kårstø-prosjektet har vært at det vil kunne hjelpe teknologien for CO 2-rensing et skritt videre. Byggingen av det store anlegget kan bidra til at tilsvarende prosjekter blir billigere neste gang. Men selv olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har, i Stortingets spørretime, uttalt at teknologien på Kårstø "kun vil være anvendbar i svært få tilfeller".

Vanskelig for regjeringen

Etter NVE kom med sin rapport kan det bli vanskelig for Enoksen å forsvare prosjektet.

Flere kilder Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med spekulerer i om Regjeringen bruker samrådet til å finne et bedre alternativ enn å kjøpe eksisterende renseteknologi.

Men en slik løsning kan bli vanskelig for SV å svelge. Kårstø-rensingen stod sentralt i regjeringsforhandlingene. Og i utgangspunktet var SVs krav at det skulle være rensing fra dag én. Gasskraftverket på Kårstø skal stå ferdig senere i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.