KRAFT

Kårstø i gang igjen

Gasskraftverket på Kårstø er igjen i produksjon. Kraftverket står for 3 prosent av produksjonen i Norge.
Gasskraftverket på Kårstø er igjen i produksjon. Kraftverket står for 3 prosent av produksjonen i Norge. Bilde: Trond Gram

– Det høres kanskje rart ut, men med et globalt perspektiv er dette likevel tilfellet for oss i ZERO. At gasskraftverket på Kårstø nå er i produksjon, understreker behovet for rensing og gjør det vanskeligere for regjeringen å droppe løftene fra Soria Moria om rensing, sier Håndlykken.

Han avviser imidlertid overfor NTB at det er andre positive ting ved gjenåpningen, og avviser blankt at gasskraftproduksjonen på Kårstø også kan være bra dersom den erstatter enda mer forurensende kullkraftproduksjon.

– Vi kan ikke erstatte forurensende kraftproduksjon med annen forurensende produksjon lenger, sier han.

Alt gikk normalt

Alt fungerte normalt og prikkfritt da gasskraftverket begynte å produsere strøm igjen klokken 13.30, med sikte på å legge ut 420 MW på nettet i løpet av dagen.

Det tilsvarer 3 prosent av Norges totale strømproduksjon, forteller informasjonssjef Geir Fuglseth i Naturkraft til NTB.

Gasskraftverket på Kårstø har vært en av de mest omstridte sakene i norsk politikk de siste årene.

Strid om dette gasskraftverket førte blant annet til at Bondevik-regjeringen gikk av i 2000. Stoltenberg-regjeringen ga deretter konsesjon og utslippstillatelse til verket.

Ikke alle

Men ikke alle miljøorganisasjonene reagerte torsdag like positivt som ZERO. Natur og ungdom setter ikke pris på gjenåpningen og påpeker at utslippene fra gasskraftverket tilsvarer utslippene fra 1.260 biler hver eneste dag.

– Man kan jo håpe at det er riktig at gjenåpningen av Kårstø vil legge ekstra press på regjeringen til å holde renseløftene, sier Natur og Ungdoms leder Ingeborg Gjærum til NTB.

Hun har ingen tro på at strømmen som produseres på Kårstø vil erstatte mer forurensende kullkraft. Det kan like godt være at Kårstø-produksjonen kommer i tillegg til mer forurensende kullkraft og ikke i stedet for, sier hun.

Natur og Ungdom mener det var en skandale at gasskraftverket på Kårstø ble bygd, og synes også det er en skandale at regjeringen ikke har holdt sine lovnader om rensing.