KRAFT

Kårstø-gasskraft ut på nett

Anders J. Steensen
14. des. 2007 - 12:07

Etter en lengre testperiode, er gasskraftverket på Kårstø kommet over i kommersiell drift.

– Folkene i kontrollrommet ventet i spenning, bokstavelig talt, da anlegget gikk inn i kommersiell drift kl. 06.00 i dag morges, forteller Fuglseth. Dermed er de kommet 420 MW ny effekt inn i den norske kraftnettet.

Det er elleve år og 76 dager etter at NVE ga konsesjon for bygging av gasskraftverket den 30. oktober 1996.Anlegget overtatt

Åpningen av gasskraftverket skjedde 1. november i år og anlegget er nå overtatt av Naturkraft fra Siemens som var totalleverandør av gasskraftverket. Naturkraft eies av StatoilHydro og Statkraft med en halvpart hver.

Naturkraft står ikke for kjøp av gass, eller salg av kraft, men får betalt via en tariff for produsert kraft.Forberedt for CO 2-fangst

Anlegget har vært i søkelyset på grunn av sine CO 2-utslipp, 1,2 millioner tonn i året. Myndighetene har bestemt at det skal installeres CO 2 håndtering ved anlegget.

Dette prosjektarbeidet er i gang under ledelse av tidligere direktør i Naturkraft, Ole Rønning. Konsulenter i prosjekteringsarbeidet er Grenland Group.

Norge med

Hittil har de arbeidet med at to selskaper skal delta i anbudsfasen, Fluor og Mitsubishi. Fredag 7. desember ble det klart at også norske leverandører nå kan kaste seg inn i anbudsfasen.

– Det skal gjennomføres en ny prekvalifisering av anbydere i januar – februar. Det vi har fått beskjed om er at timeplanen for CO2 fangstanlegg og transport holdes fast, forteller Fuglseth.

Siktemålet er at anlegget skal være i drift innen 2012.

Et fangstanlegg vil resultere i at effekten ut på nettet reduseres med 15 prosent, til 360 MW.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.