KRAFT

Kårstø åpner i dag

FLYTTER PENGER: Regjeringen møter massiv kritikk når de nå flytter pengene til CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø til neste års budsjett. Renseprosjektet er utsatt.
FLYTTER PENGER: Regjeringen møter massiv kritikk når de nå flytter pengene til CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø til neste års budsjett. Renseprosjektet er utsatt. Bilde: STATOIL
Jannicke Nilsen
1. nov. 2007 - 07:57

I dag klipper næringsminister Dag Terje Andersen snoren og markerer gasskraftverket på Kårstø for åpnet. Selskapet vil bestå av 130 gjester fra eierselskapene StatoilHydro og Statkraft og fra leverandøren Siemens.

Naturkraft har stått for utbyggingen og skal drive gasskraftverket. Totalprisen har kommet på 2 milliarder kroner.

Prøveproduksjonen startet i august.

Ikke rensing fra 2009

Gass- og dampturbinene kan levere 400 MW. Ved full drift, rundt 8000 timer i året gir det en samlet produksjon på drøyt 3 TWh som tilsvarer rundt 2,5 prosent av norsk elkraftforbruk i året.

Samtidig vil gasskraftverket slippe ut 1,2 millioner tonn CO 2, som vil øke Norges totale CO2-utslipp med to prosent.

I regjeringens Soria Moria-erklæring ble det lovet full CO 2-rensing fra 2009, men det er klart at det tidligst kan bli rensing fra 2011 eller 2012.

Paradoks

Dag Terje Andersen var nylig i Tyskland og åpnet det nye gasskraftverket til Statkraft, uten CO2-rensing. Overfor Aftenposten medgir han at det er et paradoks at gasskraftverk uten rensing oppfattes som et miljøtiltak i Tyskland, hvor mesteparten av kraften produseres i kullkraftverk, mens kravet til rensing bidrar til at det er svært vanskelig å bygge gasskraftverk i Norge.

Andersen er likevel sikker på at det vil bli utviklet teknologi som gjør det billigere å fange CO 2, enn å slippe den ut, selv om de første renseanleggene blir svært dyre.

Les mer om Kårstø

Best på virkningsgrad i Europa

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.