NETTARKIV

Kaptein i medvind

DnVs forretningskonsept bygger på gjensidig tillit mellom selskapet og samfunnet. Da passer det dårlig med en konsernsjef som har økonomiske uklarheter i bagasjen. Dette skjønte Helge Midttun, og overlot roret til Miklos Konkoly-Thege. - Midttun reflekterte over situasjonen og satte DnVs omdømme foran seg selv, mener Konkoly-Thege.

For å unngå å havne i samme situasjon har han solgt selv den minste lille aksjepost han har eid. Dermed skulle det ikke være grunn til å havne habilitetstrøbbel. Ifølge Konkoly-Thege finnes det heller ingen bonudsordninger eller fallskjermer som skal kunne dukke opp og lage storm i konsernet. Til og med styreverv har han sagt fra seg. - Jeg har ren samvittighet, sier han.

Integriteten i behold

På de tre ukene som har gått siden overtakelsen, har han brukt mye tid på å forsikre DnVs kunder og organisasjon om at skuta er på rett kjøl. Overfor et tradisjonsrikt selskap der lederskiftene vanligvis skjer med 20 års mellomrom, har omverdenen reagert på hurtige forandringer.

- Som leder fra innsiden representerer jeg kontinuitet, men viser også vilje til forandringer når det trengs, understreker han.

Konkoly-Thege måtte ha noen dagers betenkningstid før han aksepterte tilbudet om å bli konsernsjef i DNV: - Som intern kandidat for en så krevende stilling er det viktig å være bevisst på at man har støtte fra styret og i organisasjonen. Jeg går til jobben med ydmykhet og med en innstilling om at dette ikke er et enmanns show, men at den utføres i samarbeid med hele organisasjonen.

Toppresultat

DNV konsernet seiler i solgangsbris etter at regnskapet for 2001 viste tidenes beste resultat. Kapteinslua sitter altså passe løst og fint når Thege tar over. Men gode resultater gir seg ikke selv, og jobben må føres videre. Forandringene for omgivelsene vil først og fremst komme i lederformen og ikke i innholdet. 58-åringen har en annen og mer internasjonal bakgrunn enn Midttun, men også flere år på baken.

Født og oppvokst i Ungarn, med tenåringstiden i Norge, studier i Hannover i Tyskland og fransk kone er Miklos Konkoly-Thege ikke noen heimføding. Han har bodd i flere land enn de fleste nordmenn har vært på ferie i, og kaller seg selv en internasjonalist. - Men jeg kan ikke internasjonalen, jeg er ingen sosialist, påpeker han.

På rett kjøl

Den nye sjefen har 18 års fartstid i DNV som økonomidirektør, stabsdirektør, ansvarlig for forretningsutvikling og for sertifiseringsvirksomheten. Med et slikt knippe stillinger innen samme selskap trenger han ikke kreve en Jagland på 100 dager for å sette seg inn i virksomheten, han kjenner den ut og inn.

Han skal heller ikke legge ut på noen signingsferd à la Røkke. Men selv om han er et godt kjent ansikt i Veritas, må han ut og vise seg fram. To tredeler av de 5400 ansatte jobber utenfor Norges grenser, og der tjenes også to tredeler av konsernets inntekter. - Vi må formidle DNVs verdier og levesett slik at vi får et godt fungerende fellesskap. Det er vi avhengige av, forklarer Konkoly-Thege.

Ledersjiktet i DNV er svært mannsdominert, selv om styret har tre kvinnelige representanter.

- Da jeg studerte til sivilingeniør i Hannover, var det svært få kvinnelige medstudenter. I dag er det langt flere kvinner som tar høyere utdanning, noe som gir et helt annet utgangspunkt for å finne kvalifisert arbeidskraft i framtiden. Jeg er så absolutt for å utnytte all kapasitet i samfunnet og tror at sammensetningen i ledelse og styrer vil bli en annen.

Satser på innovasjon

DNVs kjerneområder er sertifisering, klassifisering og konsulenttjenester. I verdensmålestokk er selskapet nummer fire både innen sertifisering og klassifisering. Nå vil de også bli større og få fram et miljø for innovasjon og teknologiutvikling rundt selskapet. Opptil 500 millioner kroner skal investeres i ventureaktiviteter over de neste tre årene. Det Norske Veritas har opprettet Campus Veritas der de ønsker å tiltrekke bedrifter med samme preg og holdninger. De tilbyr et miljø, en infrastruktur og en atmosfære som er inspirerende for alle parter, tror konsernsjefen.

- Men dette skjer ikke på bekostning av DNVs tradisjonelle virksomheter. Vi ser at det finnes et behov for kontinuerlig teknologisk utvikling og at det skjer interessante ting også utenfor konsernet, sier Thege.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.