KRAFT

Kapitalen inntar vindkraftbransjen

– Nå er vindkraft business.

TRENGER KAPITAL: Den norske vindkraftbransjen trenger kapital, og arbeidsantrekket til Norwea-general Øyvind Isachsen (t.v.) og hans væpner Øistein Galaaen er derfor mørk dress og slips.
TRENGER KAPITAL: Den norske vindkraftbransjen trenger kapital, og arbeidsantrekket til Norwea-general Øyvind Isachsen (t.v.) og hans væpner Øistein Galaaen er derfor mørk dress og slips. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
28. mars 2012 - 08:11

Slitte brune blazere er ikke lenger moderne i vindkraftbransjen. Isteden er det mørk dress og slips som gjelder.

– Nå har vi fått på plass elsertifikatmarkedet, så nå er det business, sier Norwea-sjef Øyvind Isachsen.

Engelsk

Derfor var også innkallingen til Norweas årsmøte og årlige halvdagsseminar på engelsk for første gang. De fleste innleggene ble også holdt på kapitalens morsmål.

– Det er fordi stadig mer av det som bygges i Norge trenger utenlandsk kapital. Derfor er det slik at flere og flere av de som kommer på konferansen ikke kan norsk, og mange av foredragsholderne er engelsktalende, sier Isachsen.

Les også: Borten Moe lar utlendingene kjøpe opp vindkraften

Sertifikatkraft

Klaging over rammevilkår er det også slutt på, bortsett fra en og annen kommentar om at vi trenger mer kraftkabler til utlandet.

Norwea har dessuten blitt enige med Energi Norge om å slutte å snakke om vindkraft og vannkraft, og isteden snakke om “sertifikatkraft”.

– Vi bøtter jo olje og gass ut av landet. Men sertifikatkraften kan kjøres begge veier, den kan lagres opp i magasiner når prisene er lave, og kjøres ut igjen når man får godt betalt for den. En kjempemulighet, sier Isachsen.

Les også: Vil beholde sertifikatpengene i Norge

1200003412.jpg

Spennende marked

En av de som hadde tatt turen til årsmøtetseminaret, og som i tillegg holdt innlegg, var direktør Erik Tregaard i investeringsbanken Morgan Stanley.

– Har dere noe spesielt prosjekt i kikkerten?

– Nei, vi er her for å lære, sier Tregaard.

For Morgan Stanley er Norden et viktig marked for fornybar energi.

– Det er riktignok litt usikkerhet rundt hvordan det norske markedet kommer til å se ut. Men hvis det går samme vei som det har gått i Sverige, blir det et spennende marked å være i, sier Tregaard.

– Hva gjør det norske markedet spennende?

– Det er en stabil økonomi, med gode forutsetninger for fornybar energi. Norge har en historie hvor fornybar energi er svært viktig, viktigere enn i andre land. Videre er markedet regulert på en god måte. Betingelsene er gode, jeg tror bare det må få litt tid til å modnes, sier Tregaard.

Les også: – Norge har et forsprang på flytende vind

Selektiv kapital

Partner Erik Rønnov i Fondsfinans sa i sitt innlegg at det er viktig for utbyggerne å gjøre seg attraktiv for investorene.

– Det finnes kapital etter finanskrisen, men denne kapitalen er blitt veldig selektiv, sa han.

Men Isachsen gikk rundt og smilte fra øre til øre, for nå er det business.

Les også:

Statkraft vil endre elsertifikatmarkedet 

Slik kan Norge forsyne Europa med energi

Her planlegges innlandets første vindpark 

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.