SAMFUNN

Kapital søker teknologi

Ragna Kronstad
10. nov. 2004 - 08:09

Ansvarlig for teknologi-inveteringer i SEB Företagsinvest, David Sonnek, mener at det fortsatt inngås få avtaler.

Tall som David Sonnek i SEB Företagsinvest har hentet inn fra sine nordiske kollegaer i venturekapitalbransjen, viser at det er inngått dobbelt så mange avtaler mellom nordiske teknologibedrifter og nordiske ventureselskaper i 2004 som i 2003.

Men det er langt fra jubelstemning. Dobling høres flott ut, men er det ikke når utgangspunktet er svært.

Hvis man trekker ut såkornfinansiering (investeringer i bedrifter helt i startfasen) og oppfølgingsavtaler med bedrifter ventureselskapene allerede er inne i, står man tilbake med 30 avtaler verdt mer enn 1 million euro på hele det nordiske markedet i år. Tallet for 2003 var 15.

- Det er veldig få avtaler med selskaper som er i en tidlig ekspanderende fase, sier Sonnek med et aldri så lite sukk.

Siemens støtter

SMAC (Siemens Mobile Acceleration er) er Siemens konsernets investeringsselskap innen trådløs kommunikasjon og mobilteknologi. Også de kan vise frem tall som tyder på at det begynner å ta av igjen når gjelder teknologiinvesteringer.

I 2003 inngikk selskapet 23 avtaler med oppstartbedrifter. I år er tallet oppe i 51. - Det er imidlertid betydelig mindre aktivitet i den tidlig fasen av teknologiutviklingen. Det som er investorenes fokus nå er refinansiering av allerede opprettet portefølje, sier investmentpartner i SMAC, Sebastian Wossagk.

Han hevder at Norden er viktig innen teknologiutvikling og at de nordiske landene nesten har en unormal høy andel av SMACs inngåtte avtaler. - Av 10000 avtaler verden over er 15 % nordiske.

Nano og optikk

Både Sonnek og Wossagk var foredragsholdere på VentureLab Investment Forum som samlet store deler av norsk venturebransje 26. oktober i Oslo.

Det de fleste lurte på var: Hva lønner det seg å investere i? Sonnek peker ut nanoteknologi som et av de "hotteste" investeringsområdene. - Teknologien har lang akademisk forskning bak seg og har en statlig investeringsbasis å bygge videre på. I tillegg tror han at avansert produksjonsteknologi, samt medisinsk utstyr vil være interessant på det nordiske markedet. - Avansert produksjonsteknologi er ikke undervurdert i Norge, slik som i de andre nordiske land. Ellers har han stor tro på teknologiinvesteringer innen anvendt optikk.

Sømløse nett

Wossagk i SMAC tror at en av trendene fremover vil være utvikling av sømløse nett.

- Forbrukerne er ikke så opptatt av hvilken nettverk osv som er i bruk. De vil ha teknologi som kan svitsje mellom nettene som er tilgjengelige. Ellers tror Wossagk blant annet på investeringen innen m2m-kommunikasjon (maskin-til-maskin).

Snobbete?

- Hvorfor skal vi bruke penger på teknologi? Investeringer i Abba-musikalen i London som alle svensker flyr over for å se kan vel være vel så lønnsom?, var et av spørsmålene Sonnek fikk bryne seg på under et av forumets seanser. Han svarte med følgende spørsmål tilbake:

- Er vi for snobbete når vi er så opptatt av å investerer i teknologi? Overfor Teknisk Ukeblad utdyper den tidlige atomfysikeren sitt retoriske spørsmål:

- Venturekapitalen er kanskje litt snobbete og legger for mye vekt på det "intellektuelle." Slik vil man gå glipp av de gode forretningsideene til entreprenøren som ikke har patent eller akademisk utdannelse. Selv tror han teknologi er snarveien til lønnsom avkastning.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Å jobbe med venturekapital er å tro på at den industrielle revolusjon ikke har stagnert og at man ennå kan bygge velstand takket være innovasjon. Det vil si å benytte naturvitenskapelige og teknisk vitenskap til å skape bedre og mer effektive produkter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.