ARBEIDSLIV

Kapital nord for Dovre

Hild Lamvik
2. jan. 2002 - 07:00

Viking Venture har en egenkapital på 180 millioner kroner som ble reist i fjor vår, med Orkla og Gjensidige Nor som de største eierne. - En analyse av Midt-Norge og Nord-Norge avdekket en region tung på teknologikompetanse, men med lav tilgang på risikokapital, forteller administrerende direktør Erik Hagen i forvaltningsselskapet Viking Management.

Venturefondet retter seg mot selskaper innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi, medisinsk og marin teknologi/bioteknologi og energi- og miljøteknologi. Så langt er to trondheimsbedrifter tatt inn i porteføljen - Powel ASA og VoxelVision AS - som utvikler henholdsvis IT- systemer til energiforsyningen og visualiseringsverktøy for olje- og gassindustrien.

140 vurdert

- Midt- og Nord-Norge har en rekke spennende teknologimiljøer innen både læresteder, forskningsinstitusjoner og teknologiselskaper. Vi ser en økende knoppskyting fra disse miljøene, og opplever stor pågang fra selskaper som er på jakt etter investorer, sier Hagen.

Sivilingeniøren og kollegene hans har hittil studert 140 selskaper i regionen, og forespeiler at porteføljen snart vil vokse. - Vi ser etter unik teknologi med internasjonalt potensial. Samtidig må selskapet ha en organisasjon og ledelse med kommersialiseringskompetanse og kraft til å kjempe på den globale konkurransearena.

Hagen mener kapitalmangel har vært en hemsko for mange teknologibedrifter i Midt- og Nord-Norge. Bøygen er venturekapital - ikke såkornkapital. Det nye fondet går inn i venturefasen, med maksimalt 25 millioner kroner i hvert enkelt selskap.

Klart behov

- Kremmerne i Trøndelag har tradisjonelt ikke utmerket seg med investering i teknologi. Vi har alltid vært nødt til å reise til Oslo, forteller administrerende direktør Ola Fjeld i VoxelVision. Selskapet har etablert markedsavdelinger i Houston, London og Rio de Janeiro, og satser høyt på å kommersialisere programvareteknologi utviklet i Trondheim.

Powel er allerede et modent selskap med 100 millioner i omsetning. Selskapet ble etablert i 1996 med 40 ansatte fra Sintef Energiforskning AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.