KLIMA

Kaos i infrastruktur etter Kina-skjelv

Boligblokker og andre bygninger raste sammen etter skjelvet på 7,8 på Richters skala. Bildet er fra byen Dujiangyan i Sichuan-provinsen.
Boligblokker og andre bygninger raste sammen etter skjelvet på 7,8 på Richters skala. Bildet er fra byen Dujiangyan i Sichuan-provinsen.Bilde: XINHUA

Skjelvet målte 7,8 på Richters skala og gjorde omfattende skader.

I tillegg til sammenraste hus i storbyen Chengdu, er veier, toglinjer og flyplasser rammet.

Telenetter er også satt ut av spille over store områder. Strømforsyningen er også borte etter brudd på linjer samt to ødelagte kraftverk.

Skoler falt sammen

Skjelvet rammet etter at skoledagen hadde begynt mandag. Mange av de omkomne er skoleelever som ble fanget i klasserommene mens tak og vegger braste ned over dem.

Minst åtte skolebygg har rast sammen og hundrevis av elever og lærere ble fanget i ruinene.Omdirigerer fly

Alle togene til og fra Sichuans hovedstad Chengdu har fått ordre om å stanse, mens Air China har omdirigert alle fly til andre byer.

Både i Sichuan og andre områder av Kina har skjelvet gjort det vanskelig å nå fram på telefonen. Blant annet ligger mobiltelefonnettet i Beijing nede som følge av skjelvet.

Beijing ligger om lag 1.500 kilometer unna skjelvets episenter.

Skjelvet hadde sitt episenter bare 10 kilometer under jordoverflaten i nærheten av Chengdu.

Etterskjelv

Flere hundre tusen innbyggere sørvest i Kina måtte tilbringe en kald natt utendørs i regnvær etter det verste jordskjelvet i landet på over 30 år. Det skal ha vært over 40 etterskjelv, flere av dem ganske kraftige.

Over 8.000

Tallet på omkomne i Sichuan-provinsen hadde mandag kveld steget til 8.533, og det er fryktet at tallet kommer til å stige.

I tillegg til de mange omkomne er rundt 10.000 personer skadd i fylket Beichuan Qiang i Sichuan-provinsen, ifølge provinsmyndighetene.

Les mer om: