INDUSTRI

Kandidat 7: Sonar gir ultrahøy oppløsning

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
15. nov. 2007 - 12:39
Vis mer

Teknikken er prinsippet syntetisk apertur som brukes på sonar for å øke evnen til å se små detaljer både i vinkel og avstand med 10 – 50 ganger sammenlignet med standard sidesøkende sonarer.

Produktet, som har fått navnet Hisas1030, er montert på en undervannsfarkost, Hugin1000 AUV (Autonomous Underwater Vehicle) og skal snart leveres til den norske marinen.

Syntetisk antenne

Sonarsystemet gjør bruk av prinsippene for syntetisk apertur – tidligere kjent fra syntetisk apertur radar– på lydbølger under vann. Ved at systemet beveger seg fremover på en kontrollert og nøyaktig måte og samtidig tar vare på de akustiske observasjonene, kan disse kombineres koherent (samstemmes) slik at det dannes en syntetisk antenne som er mye lenger enn den fysiske antennen.

Det er store krav til nøyaktighet av navigasjon i denne prosessen, og det benyttes treghetsnavigasjon kombinert med doppler-logg samt mikronavigasjon der de akustiske målingene fra instrumentet selv brukes til finjustering av banedataene.

Lettere søk etter miner

I løpet av de neste par årene vil systemet tas i bruk av den norske og finske marinen for deteksjon og klassifikasjon av mineliknende objekter som ligger på bunnen. Dette vil resultere i raskere og sikrere avsøkning av et område etter miner.

Personsikkerheten bedres ved at undervannsfarkosten med sonaren vil avsøke og sikre et potensielt farlig område før andre fartøyer beveger seg inn i dette.

Også sivile anvendelser

Systemet har muligheter for å forbedre også sivile anvendelser innenfor kartlegging og inspeksjon av havbunnen. Systemet har to mottakerantenner montert på hver side av AUV-en. Dette gjør det mulig å også måle høyden på objekter som detekteres i det vertikale planet ved hjelp av interferometri.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

I tillegg til de høyoppløselige sonarbildene som dannes, kan det derfor produsere dybdemålinger med hittil ukjent detaljrikdom.

Kongsberg Maritime har også planer om å gjøre forsøk for å verifisere ytelsen med sonaren ved å montert på andre typer instrumentplattformer samt å strømlinje databehandlingsprosessen som er nødvendig for å produsere dybdekart og 3D fremstillinger av havbunnen samt objekter som ligger på denne.

Fakta:

Kandidat: Kongsberg Maritime og FFI

Konsept: Syntetisk apertur sonar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.