OLJE OG GASS

Kandidat 5: Komprimerer gass på bunnen

Utviklingen startet i tett samarbeid med Shell og er videreutviklet under Demo 2000 forskningsprogram i samarbeid med Statoil, Shell og Norsk Hydro. En lengre test av kompressoren er gjennomført ved K-Lab på Kårstø.

Totalleverandør

Framo Engineering har i over 20 år arbeidet med utvikling av ny teknologi som er benyttet i pumpene og nå i kompressorene. Med en våtgasskompressor på leveringsprogrammet, styrker de sin posisjon som en totalleverandør.

Kompressoren har en effekt på 3,6 MW, og er ypperlig for å øke produksjonen på mindre gassfelt. Framo Engineering arbeider også videre med å utvikle en på 8 MW. Kompressoren kan operere fra 100 prosent gass til 100 prosent væske.

Unik og enkel løsning

Den vertikale kompressoren har en ytre rotor med 10 skovler og en indre rotor med 10 skovler som går i motsatt retning. De to delene blir drevet av hver sin elektriske motor i topp og bunn. Kompressorløsningen gir en unik og enkel løsning som ikke trenger noen spesielle beskyttelsesmekanismer eller sofistikerte kontrollsystemer.

De elektriske motorene er dykket i ren olje. Omkringliggende sjøvann kjøler motor og kompressor. Det forenkler hele konstruksjonen. Motorene drives av frekvensomformere som både gir myk start og at de kan arbeide i turtallsområdet fra 1500 til 4500 omdreininger i minuttet.

Gjør alt selv

Framo Engineering gjør alt selv fra spesifikasjoner og konstruksjon, til fabrikasjon, uttesting, sammenstillinger i systemer, installasjon, drift og vedlikehold av både kompressorer og pumper. Derfor har de opparbeidet en unik erfaring og kompetanse som bygges både inn i pumpene og kompressorene.Første pumpe i 1993

Til sammen har bergensbedriften levert 53 undervannspumper med mer enn 700 000 driftstimer. Framo Engineering har rundt 270 ansatte pluss 100 ansatte i flere datterselskaper. Allerede i 1993 ble den første undervanns flerfasepumpen som ble levert til Norske Shell for å installeres på Draugen-feltet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.