ROMFART

Kan være langt mer vann på månen enn tidligere antatt

Har gransket måneoverflaten med et teleskop montert i et spesialtilpasset Boeing 747-fly.

Forskere mener månen inneholder mer vann enn tidligere antatt.
Forskere mener månen inneholder mer vann enn tidligere antatt. Foto: Nasa
27. okt. 2020 - 07:36

Det kan være langt mer vann på månen enn tidligere antatt, går det fram av to nye studier som ble publisert mandag.

Fram til rundt et tiår siden ble det antatt at vår nærmeste nabo i verdensrommet var knusktørr. En serie funn av spor av vann i overflaten har siden endret dette bildet.

De to nye studiene om temaet er publisert i tidsskriftet Nature Astronomy.

Forskerne leter etter vann ved å skanne måneoverflaten. Det er imidlertid vanskelig å skille mellom vann og hydroksyl, et molekyl med et hydrogenatom og ett oksygenatom.

Teleskop i et tilpasset Boeing 747

Denne gangen har forskerne brukt data fra Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (Sofia), et teleskop montert i et spesialtilpasset Boeing 747-fly. Dermed har de kunnet granske måneoverflaten på andre bølgelengder enn tidligere.

Den mer følsomme metoden har gjort det mulig å fastslå at det finnes vannmolekyler på månen, ifølge Casey Honniball ved Hawaii Institute of Geophysics and Planetology. Han er en av studiens medforfattere.

Forskerne tror vannet kan være fanget i glassperler eller andre substanser i det svært harde miljøet på måneoverflaten, sier Honniball.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.