DATATELE

Kan tjene 500 milliarder årlig

RIK: Norsk olje- og gassindustri samarbeider med internasjonale aktører om utvikling av ny webteknologi. (ILLUSTRASJONSBILDE)
RIK: Norsk olje- og gassindustri samarbeider med internasjonale aktører om utvikling av ny webteknologi. (ILLUSTRASJONSBILDE)
Stein Jarle Olsen
25. apr. 2007 - 10:33

Olje-, gass- og leverandørindustri går sammen med IKT-selskapene for å se nærmere på såkalt nestegenerasjons web. Dette skjer under arrangementet "Semantiske dager" i Stavanger.– Godt samarbeidsklima

Kjetil Hjertvik i Oljeindustriens landsforening peker på et særdeles godt samarbeidsklima i norsk olje- og gassindustri som grunnlag for at Norge ligger helt i verdenseliten på utvikling av ny webteknologi.– Estimatene som ble lagt fram på Semantiske dager anslo at verdensmarkedet for semantiske webtjenester kan være i størrelsesorden 60 – 80 milliarder dollar årlig fra 2010, sier Hjertvik.

Kvart oljefond

Han påpeker at dette er et marked norsk IKT-næring kan bli en del av, mye på grunn av samarbeidet med olje- og gassnæringen.

- Norske IKT-bedrifter har altså mye å ta tak i, sier han.

Ut fra OLFs beregninger ligger det et inntektspotensial lik et kvart oljefond årlig i internettutvikling.Øke oljeinntektene

Effektivisering av rutiner og en enklere informasjonsflyt skal kunne bidra til å øke inntektene fra norsk sokkel. Hjertvik ser lyst på fremtiden.

– Verdiskapingen i norsk oljeindustri er enorm, og det sier seg selv at en liten økning på bare noen få prosent vil kunne ha drastisk effekt på hva samfunnet og olje- og gassindustrien sitter igjen med, sier han.Fornye søking

Allerede i dag kan oljeindustrien følge med oljebrønnboring fra land i sanntid.

- Web 3.0 vil kunne føre til at håndteringen av data fra boreoperasjoner blir enda bedre. Koblingen mellom olje og IKT vil føre til sikrere, bedre og raskere beslutninger i det daglige arbeidet i industrien, sier Hjertvik.

Nye søk

Blant annet skal hele søkemåten i dagens webteknologi fornyes. Hjertvik tror dette vil føre til bedre samhandling mellom ulike bedrifter.– I dag søker man i dokumenter, og når ulike bedrifter har hundrevis av definisjoner på samme ting, sier det seg selv at det ikke er særlig brukervennlig. Med den nye teknologien vil man kunne søke i begreper og få presise svar på det man er ute etter, og dette vil utvilsomt gjøre det enklere for bedrifter å utveksle informasjon både internt og eksternt, sier han.Spania pilot

Kommuner i Spania har allerede tatt i bruk pilotversjoner av denne teknologien på sine hjemmesider. Om ikke lenge vil den nye måten å søke på gjøre inntog også her i Norge.– Det kan ofte være vanskelig å finne tak i korrekt informasjon på nettsidene til norske kommuner og andre offentlige myndigheter. Om du for eksempel lurer på hvilke plikter og rettigheter du har som boligkjøper, vil du kunne få all informasjon fra ulike myndighetsorgan ved å sende inn et enkelt spørsmål via internett. Teknologien vil gjøre hverdagen lettere for folk flest og for offentlig forvaltning, sier Hjertvik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.