OLJE OG GASS

Kan styre norsk sokkel fra Houston

MER OLJE: Nesten 1,3 millioner fat olje ekstra er blitt utvunnet på Heidrun takket være integrerte operasjoner.
MER OLJE: Nesten 1,3 millioner fat olje ekstra er blitt utvunnet på Heidrun takket være integrerte operasjoner.Bilde: Øyvind Hagen, Statoil
Anders J. Steensen
28. feb. 2007 - 07:08

Begreper som integrerte operasjoner, e-field, smarte felt eller intelligente felt florerer.

Oljeselskapene på norsk sokkel er ledende i å ta i bruk nye arbeidsmetoder for å effektivisere og tyne ut mer olje.

For boring er dette strukket enda lenger.

Fjernstyrt

Her opereres i sanntid over hele verden. Med interaktive operasjonssentre spredd på flere steder kan boreoperasjonen følges opp 24 timer i døgnet, syv dager i uken.

– Vi kan godt følge operasjoner på sokkelen fra et senter i Houston, dersom dette har ansvaret for å overvåke våre boreoperasjoner om natten. Vi er ikke avhengig av hvor støttefunksjonene eller ekspertisen sitter, forteller Adolfo Henriquez.

Han leder Statoils arbeid med integrerte operasjoner (IO).Sparer tid og penger

Innføring av IO gjelder like mye innføring av nye arbeidsprosesser og prosedyrer som innkjøp av utstyr.

– Vi kan arbeide i parallell med operasjonene ute i havet ved at sanntidsdata vises i IO-senteret på land. Vi kan følge arbeidet verden rundt og sparer mye tid. På en brønn gikk boretiden ned fra fem til to uker, forteller Adolfo Henriquez.

Når dagsraten for en borerigg med tilhørende logistikk ligger på nærmere seks millioner kroner, er det mye å hente, samtidig som ressurser frigis.

Erfaringsoverføring

Enriques legger vekt på at erfaringene ute i havet automatisk overføres til organisasjonen på land.

– Ved at landorganisasjonen sitter på de samme dataene, blir også overføringen av informasjon mellom de forskjellige skiftene langt bedre. Det sikrer kontinuitet i arbeidet.Flerfaglighet

Utviklingen går mot at organisasjonene offshore og land blir endret. Mannskapene ute i havet blir spesialisert mot drift, mens landorganisasjonen håndterer alle andre oppgaver.

Henriques mener at over 2000 forskjellige oppgaver kan flyttes på land. Dette utgjør nesten halvparten alle arbeidsoppgavene som utføres ute i havet.

Stoler på info

Nøkkelordene for det videre arbeidet er flerfaglighet og trygghet. Folk må kunne håndtere oppgaver fra flere fagdisipliner. Ifølge Statoils erfaringer hittil, kan store verdier på sokkelen realiseres dersom folkene ute i havet stoler på de beslutningene og anbefalingene som kommer fra en kompetent stab på land.

Innføring av IO på Heidrun har medført at Statoil har fått ut 200 000 Sm 3 olje ekstra i løpet av et år. Det tilsvarer verdier for nesten en halv milliard kroner.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.