OLJE OG GASS

Kan spare milliarder i Arktis

Kostnadseffektiv og pålitelig kraftforsyning er avgjørende for Statoils undervannsfabrikk, mener Statoil. Derfor utvikler ABB nå teknologi for undervanns strømforsyning i samarbeid med flere oljeselskaper. Illustrasjon: Statoil
Kostnadseffektiv og pålitelig kraftforsyning er avgjørende for Statoils undervannsfabrikk, mener Statoil. Derfor utvikler ABB nå teknologi for undervanns strømforsyning i samarbeid med flere oljeselskaper. Illustrasjon: Statoil Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
7. sep. 2013 - 19:11

Statoil og flere andre oljeselskaper har gått sammen med ABB for å utvikle teknologi som skal kunne forsyne undervannspumper, elektriske nedsenkbare pumper og undervanns gasskompressorer med strøm.

Dette kan, ifølge Statoil, være aktuelt å ta i bruk både i Mexicogolfen og på norsk sokkel.

Dette vil også gjøre det mulig å transportere strøm over store avstander, som for eksempel i Arktis.

Relevant i Norge

– Avtalen kommer etter en studie av elektrifisering av undervannsinstallasjoner utført av Statoil og ABB i 2012, opplyses det fra Statoil.

Samarbeidet har tatt form som et såkalt joint industry programme (JIP).

– Fellesprogrammet vil utvikle teknologier som er nødvendige for å forsyne undervannspumper, elektriske nedsenkbare pumper og undervanns gasskompressorer med strøm. Dette vil være relevant for prosjekter på norsk kontinentalsokkel, i Mexicogolfen og andre steder i verden, sier konserndirektør for forskning, utvikling og innovasjon i Statoil, Karl Johnny Hersvik.

Les også: Nytt oljefunn i Barentshavet

Avgjørende for undervannsfabrikken

Statoil forklarer at pumping og gasskompresjon under vann bidrar til bedre utnytting av olje- og gassressurser gjennom høyere utvinningsrater, lavere produksjonskostnader, samt at dette gjør det mulig å produsere på dypt vann.

– Kostnadseffektiv og pålitelig kraftforsyning er avgjørende for Statoils «undervannsfabrikk», sier Hersvik.

Ifølge Statoil gjør strømdistribusjon under vann det mulig å forsyne alt strømforbruk gjennom én enkelt kabel. Dette betyr betydelig lavere investeringskostnader for elektriske systemer sammenlignet med eksisterende løsninger, som krever en egen kabel for hver pumpe eller kompressor.

Les også: Slik vil en havbunnsfabrikk kunne fungere

500 millioner dollar

– Kabler er en stor kostnadsdriver for prosesseringssystemer under vann, og kabelkostnadene kan reduseres betydelig med undervannsdistribusjon. Kostnadsreduksjonen avhenger av avstand og hvor mye elektrisitet som trengs, ifølge Statoil, som eksemplifiserer:

– Et eksempel med åtte forbruksenheter og en avstand til infrastrukturen på 200 kilometer vil få en reduksjon i investeringskostnadene på mer enn 500 millioner dollar med en elektrisk distribusjonsløsning. Teknologien vil også gjøre det mulig å transportere strøm over store avstander, noe som er viktig ved utbygging av avsidesliggende felt som ligger langt fra eksisterende infrastruktur, som i Arktis, skriver Statoil i meldingen.

Les også:

Etablerer to oljeflyruter i Norge på kort tid

Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder

Her skal det forskes på økt oljeutvinning  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.