BYGG

Kan spare energi for 7 mrd. i bygg

Jannicke Nilsen
3. sep. 2007 - 15:56

Husholdninger har et sparepotensial på 15 prosent, mens bygg innenfor såkalt tjenesteytende næring relativt lett kan spare 20 prosent, slår en ny rapport fast.

Grønn profil

Siemens har alliert seg med miljøstiftelsen Bellona, og kaster seg inn i miljødebatten for å gi bedriftsprofilen et troverdig grønnskjær.

I dag presenterte de Energieffektiviseringsrapporten på en felles pressekonferanse. Rapporten tar for seg energisparepotensialet innenfor en rekke områder.

Byggsektoren har, sammen med vannkraftsektoren, størst potensial.

Grelt eksempel

– Det finnes grelle eksempler, som kommunehuset i Hamar som installerer panelovner samtidig som det går en fjernvarmeledning under bygget. Det bygges også nå bygninger i Oslo på en forhistorisk måte, som ikke tilfredsstiller kravene i den nye byggeforskriften som gjelder fra 2009. Det er tragisk, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

En investering på 52 milliarder i bygg i husholdninger og tjenesteytende sektor vil gi en besparelse per år på 7 milliarder kroner, konkluderer rapporten. Men investeringene vil ikke komme av seg selv.

Kunnskapsmangel

– Vi har en holdnings- og bevisstgjøringsjobb å gjøre. Det eksisterer en mangel på kunnskap når det kommer til hva slags teknologiske løsninger som faktisk finnes. Vi må for eksempel stille krav til bygget vi skal overta, i forhold om det finnes muligheter for redusere energibruken, sier administrerende direktør i Siemens, Per Otto Dyb.

Men milliardinvesteringene vil ikke være nedbetalt før etter rundt ni år. Derfor må myndighetene inn med insitamenter og tilskuddsordninger, mener Bellona.

Energisparing som krav

Et konkret tiltak Bellona ser, er konkrete bygningskrav i kommunenes reguleringsplaner. Hauge etterlyser også at energisparing blir et tema i kommunetilskuddsordningen.

– Vi har et stort behov for premiering. I dag er det ingen insitamenter for kommunene i energisparespørsmål, sier Hauge.

Siemens endres

Siemens' Per Otto Dyb mener Siemens vil endre seg dramatisk i årene framover, som følge av økt fokus og kunnskap om energieffektivisering.

Siemens har blant annet begynt å gjøre som svenskene, å inngå garantiavtaler, såkalte "performance contracting", hvor de gir kunden en garanti for oppnådd energibesparelse ved kjøp av teknologi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.