INDUSTRI

Kan slanke strømbruk med 3,6 TWh

STORT POTENSIAL: Automatisering og bruk av frekvensomformere og energieffektive motorer, vil spare energibruken i industrien, ifølge Siemens.
STORT POTENSIAL: Automatisering og bruk av frekvensomformere og energieffektive motorer, vil spare energibruken i industrien, ifølge Siemens. Bilde: Colourbox.com
Jannicke Nilsen
6. sep. 2007 - 08:05

Elektriske motorer i industrien står for langt over halvparten av dens totale energiforbruk.

Potensialet for å gjøre industriparken mer energieffektiv er stort. Totalt 3,6 TWh kan innfris dersom flere tar i bruk frekvensomformere og energieffektive motorer, og gjennom automatisering, står det i den nye Energirapporten. Rapporten er utarbeidet av Siemens i samarbeid med Bellona.

Oppsiktsvekkende

– Dette er oppsiktsvekkende, og gledelig. Det er et nytt bevis på det Norsk Industri lenge har hevdet: Med bruk av teknologi kan vi løse de fleste utfordringene samfunnet står overfor, sier Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansens i en kommentar.

Norsk industri hadde i 2006 et forbruk av elektrisk energi på 49 TWh. 60 prosent av forbruket stammer fra bruk av elektriske motorer, anslår Siemens, på bakgrunn av studier i tysk industri.

De samme studiene viser at 30 prosent av alle elektriske motorer kan kjøre mer energieffektivt. Bedriftens erfaring er at norsk industri ikke har kommet lengre enn tyskerne.

Raskt lønnsomme

Energirapportens konklusjoner:

  • Inntil 50 prosent av energibehovet i forbindelse med bruk av pumper, vifter, kompressorer, transportbånd, ekstrudere og møller kan reduseres. 30 prosent effektiviseringsgevinst er realistisk, mener bedriften. Dette tilsvarer 2,65 TWh.
  • To prosent av industriens prosesser kan drives mer energieffektivt gjennom ytterligere automatisering. Det tilsvarer omtrent 1 TWh i årlig energibesparelse.
  • Investeringene er bedriftsøkonomisk lønnsomme i løpet av 1-2 år
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.