PRODUKSJON

Kan redde verksted-industrien

11. juli 2003 - 08:15

Laxå:Teknisk direktør Greger Jacobsson i Esab tegner et dystert utviklingsbildet for verkstedindustrien:

De tradisjonelle, tunge industrimarkedene for sveising i Europa går tilbake, mens spesialiserte nisjemarkeder øker. Mange tyngre industrier flytter østover. Dessuten forlater skolert arbeidskraft den vestlige industrien, mens få yngre føler seg kallet til å gå inn i yrket.

- Alt dette gjør at behovet for smart sveising og god automatisering er sterkt økende. Skal man henge med i konkurransen må man automatisere, og bruke smart utstyr i enda større grad enn til nå, sa han på et presseseminar på Esabs tekniske senter i Laxå.

50 kilo i timen

Små sveisemaskiner klarer oppgaver selv ikke de store klarte for ti år siden. Ny, ultrakompakt elektronikk og nye følere har mye av æren. Dagens sveiseaggregat er ikke større enn tidligere tiders "hobbymaskiner" , men har kapasitet på nivå med gamle dagers komplette verkstedanlegg.

Esab har også utviklet såkalt høyavsetts tungsveising, der til sammen seks tråder samtidig smeltes ned i fugen ved hjelp av to koordinerte maskiner. Avsetthastigheten ligger på 50 kilo i timen. Store norske gassrør sveises på denne måten.

Gnir i gang

Friksjonssveising med rotert pinne er også i farta. Sveisingen skjer ved at friksjonen bringer metallemnene opp i høy nok temperatur til at materialet blir plastisk, men uten å smelte dem. Dermed unngås varige endringer i metallurgien.

The Welding Institute ved Cambridge i England har vært medspiller i det meste av teknologiutviklingen i Laxå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.