OLJE OG GASS

Kan presse StatoilHydro ut av Iran

MER OLJE: Dette teppet pryder Statoils kontor i Teheran.
MER OLJE: Dette teppet pryder Statoils kontor i Teheran. Bilde: Ragna Kronstad

Analyseselskapet Econ Pöyry mener man kan forvente at StatoilHydro enten trekker seg ut av Iran, eller nedprioriterer sin aktivitet i landet inntil videre.

USA viktigere

- StatoilHydro har økt sitt fokus på Mexico-gulfen gjennom å skaffe seg mange nye letelisenser i høst. Det i kombinasjon med at selskapet går inn på Stockman-feltet, gjør at Iran blir mindre viktig. Motsatt blir USA enda viktigere for StatoilHydro. Dermed øker risikoen for reaksjoner fra amerikanske myndigheter som følge av Iran-sanksjonene hvis StatoilHydro øker aktiviteten i Iran, sier seniorrådgiver i petroleumsspørsmål Kent Vincent Pedersen i Econ Pöyry til Aftenposten.

Det er Iran Sanctions Act (ISA) som gjør at internasjonale oljeselskaper risikerer sanksjoner fra USA dersom de investerer mer enn 20 millioner dollar i Iran.

- Vi er åpne

StatoilHydro fullfører for tiden utbyggingen av gassfeltet South Pars, og har planer om å hente ut de 2 milliardene fat olje som antas å finnes i Azar-faltet i Anaran-blokken nær grensen til Irak. StatoilHydros konsernsjef Helge Lund vil ikke svare på om sanksjonene skaper problemer for dem i Iran.

- Vi er veldig opptatt av at vi informerer godt om det vi gjør og at vi er åpne på det til amerikanske myndigheter. På dette tidspunktet er det ikke mer å si om dette, sier han til Aftenposten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.