SAMFUNN

Kan presse bio-loven

Ifølge BBC har the Human Fertilisation and Embrology Authorothy gitt forskere ved universitetet i Newcastle tillatelse til å klone menneskeegg.

Dette er første gang en slik tillatelse blir gitt i Europa. Det er ikke tale om reproduktiv kloning der hensikten er å skape et nytt menneske fra ei celle, men terapeutisk kloning. Målet er å finne nye medisiner og metoder for å behandle sykdommer som Alzheimers, Parkinsons og diabetes.

- Dette kan øke presset mot vårt eget forbud mot terapeutisk kloning, sier professor Inger Nordal ved Biologisk Institutt i Oslo. Hun har sittet i den norske Bioteknologinemnda, og har stort sett hatt en restriktiv holdning til slike anvendelser.

- Vi har hatt store diskusjoner om dette i nemnda, og i avstemmingene ble som regel resultatet todelt. Personlig synes jeg det er en ubehagelig kort vei fra terapeutisk kloning, der resultatet blir en vevsprøve i et reagensrør, og et menneske hvis man implanterer det i en livmor.

Hun tror nå at det kan bli nye diskusjoner om et forbud eller ei i flere land i EU, og ser ikke bort ifra at flere kan tillate slik praksis.

Tviler

Den nye lederen av Bioteknologinemnda, leder Lars Ødegård i Norges Handikapforbund, tror imidlertid ikke på en oppmykning av dagens forbud.

- Resultatet i Stortinget har vært så klart under avstemmingene at dette neppe er aktuelt. Men det er ikke godt å si hva som skjer om vi får en ny regjering etter neste stortingsvalg.

Han medgir at det blir et dilemma om de britiske forskerne om fem år kommer fram til nye medisiner og behandlingsmetoder som et resultat av terapeutisk kloning.

- Det blir et moralsk dillemma om vi skal forby slik praksis selv, men samtidig nyte godt av resultatene av andres arbeid.

Selve kloningsteknikken går ut på å fjerne kjernen i et egg og erstatte det med kjernen fra for eksempel en hudcelle. Det modifiserte egget blir så kunstig stimulert, og begynner å dele seg. Resultatet blir et vev bestående av stamceller, som har unike egenskaper som forskerne kan utnytte i sitt arbeid.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.