MOBIL

Kan øke maksgrensen for stråling

Amerikanske myndigheter vil sette nye grenser for stråling fra mobiltelefoner. Det kan føre til en høyere tillatt stråling.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. aug. 2012 - 12:14

Den amerikanske kongressens revisjons-, evaluerings- og undersøkelsesmyndighet, the Government Accountability Office (GAO), mener det er på tide å se på hvorvidt dagens grenseverdier for stråling fra mobiltelefoner bør endres.

Dette kan føre til at grenseverdien for maksimal tillatt stråling fra mobiltelefoner økes i USA.

GAO foreslår at FCC, som på sett og vis er det samme som Post- og teletilsynet i Norge, bør vurdere å endre grenseverdiene for stråling, såkalt SAR-verdi. Dette fordi dagens metode for å måle høyeste stråleverdi fra mobiltelefoner verken tar høyde for nyere forskning eller faktisk bruk av telefonene.

Ingen skadelig effekt bevist

I rapporten skriver GAO at forskning til dags dato ikke har vist at vanlig stråling fra mobiler gir skadelige helseeffekter hos mennesker, og det forskes fremdeles på hvilke effekter det eventuelt har.

LES OGSÅ: Finner ingen tegn på skader fra mobilstråling

I USA er grenseverdiene satt på bakgrunn av anbefalinger som ble gjort for over 20 år siden. Dette mener GAO ikke lenger reflekterer nyere forskning, og viser blant annet til at høyeste tillatte stråleverdi i Europa er høyere enn i USA.

Mens høyeste tillatte SAR-verdi er satt til 1,6 W/kg i USA er den i EU satt til 2,0 W/kg blant annet på bakgrunn av nyere forskning.

GAO mener videre at målingen av stråling fra mobiltelefoner ikke gjenspeiler måten de faktisk blir brukt på. Strålingsverdiene mot kroppen avgjøres på bakgrunn av at mobiltelefonen er plassert i en holder i beltet, mens de fleste trolig har telefonen i lomma og dermed kan utsettes for høyere stråling enn maksimalverdiene.

Dette er en av grunnene til at det i bruksanvisninger finnes anbefalinger om at mobiltelefonen skal oppbevares en i en avstand på 1,5 til 2,5 cm fra kroppen.

LES OGSÅ: Mener Gro har skapt strålefrykt

Anbefaler ny gjennomgang

Derfor anbefaler GAO at FCC gjennomgår og eventuelt endrer grenseverdiene for stråling slik at disse speiler nyere forskning og hvordan telefonene faktisk blir brukt. 

Og siden det ikke er bevist at slik stråling har noen negativ helseeffekt kan dette altså bety at øvre tillatte SAR-verdi øker, selv om dette resultatet på forhånd ikke er gitt. Det kan for eksempel også tenkes at maksverdiene vil senkes dersom man finner ut at brukerne utsettes for langt høyere stråleverdier når telefonene ligger i en bukselomme. Dette måles nemlig ikke i dag.

LES OGSÅ: Hvorfor du skal glemme strålingen

Kilder: GAO.govMobileburn.comEngadget.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.