OLJE OG GASS

Kan øke bruken av dispergering i Norge

BRUK MER: Norsk oljeindustri ønsker utstrakt bruk av dispergeringsmiddel.
BRUK MER: Norsk oljeindustri ønsker utstrakt bruk av dispergeringsmiddel. Bilde: Reuters/Scanpix
Maiken Ree
24. jan. 2011 - 13:16

Dispergeringsmiddel inngår som en del av beredskapsplanen for enkelte felt på norsk sokkel. Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO) har store lagre med dispergeringsmiddel på tre av sine fem baser, i tillegg til en god del liggende på kjøl.

Dispergeringsmiddel:

– Det er en vurdering fra myndighetenes og vår side om vi skal utvide bruken av dispergeringsmiddel på norsk sokkel. Det er visse prosesser i gang, sier administrerende direktør i NOFO, Sjur Knudsen, til Teknisk Ukeblad.

Sjur Knudsen, administrerende direktør i NOFO.
– Det er en vurdering fra myndighetenes og vår side om vi skal utvide bruken av dispergeringsmiddel på norsk sokkel. Det er visse prosesser i gang, sier administrerende direktør i NOFO, Sjur Knudsen, til Teknisk Ukeblad. Sjur Knudsen, administrerende direktør i NOFO. NOFO

Oljeindustrien ser på oppfølgingen av ulykken i Mexicogolfen, da også bruken av dispergering.

– Det kan hende vi kommer til å snakke med myndighetene om vi skal ha mer utstrakt bruk av dispergeringsmiddel, og vurdere produktet som ble brukt i Mexicogolfen, sier Knudsen.

Han mener dispergeringsmiddel og konvensjonell mekanisk oppsamling i prinsippet er likestilte, bortsett fra som virkemiddel.

– Det er et begrenset tidsvindu for når man kan bruke dispergeringsmiddel, for eksempel ved opprørt hav. Da gjør naturen selv jobben med å løse opp oljen. Det mest vanlige i dag er mekanisk oppsamling, men vi forventer at dispergeringsmiddel vil inngå i flere beredskapsplaner fremover, sier Knudsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.