KLIMA

– Kan miste tilliten til klimaforhandlingene

Statsminister Jens Stoltenberg frykter følgene dersom klimamøtet i Cancun ikke gir resultater.
Statsminister Jens Stoltenberg frykter følgene dersom klimamøtet i Cancun ikke gir resultater. Bilde: Scanpix
8. des. 2010 - 07:42

Han tror fortsatt det er mulig at mange biter faller på plass helt mot slutten av konferansen. Men det er også en risiko for at forhandlerne ikke klarer å komme videre i det hele tatt.

– Da vil verdenssamfunnet miste tillit til denne typen forhandlinger, mener Stoltenberg, som kom til den mexicanske badebyen Cancún tirsdag kveld lokal tid.

Dårlig tid

Et annet problem er at tiden begynner å bli knapp fram til Kyoto-avtalen utløper i 2012. Ender møtet i Cancún med sammenbrudd, blir det enda vanskeligere å få på plass en ny avtale før den tid.

– Jeg tror i så fall at det vil bli gjort et nytt forsøk på klimakonferansen i Sør-Afrika neste år. Men da vil mulighetene være enda mindre, sier Stoltenberg til NTB.

Mindre grupper

Et alternativ til FN-forhandlingene er at mindre grupper av land forsøker å bli enige seg imellom. Da unngår man noen av vanskelighetene som oppstår når nærmere 200 stater må komme fram til et enstemmig resultat.

Stoltenberg tror likevel ikke at denne strategien på sikt kan erstatte en helhetlig klimaavtale.

– Til sjuende og sist må de viktigste landene komme sammen og løse disse spørsmålene. Det er vanskelig uansett, understreker statsministeren.

Kinesisk kalddusj

De siste dagene har det vært antydning til optimisme i Cancún som følge av nye utspill fra Kina og India.

Indiske myndigheter har lagt fram et forslag som går ut på at også de store u-landenes utslipp av klimagasser må måles og rapporteres. Forslaget ble tilsynelatende godt mottatt av Kina, som dessuten antydet at det kunne bli aktuelt å gjøre landets frivillige utslippsmål bindende under en FN-avtale.

Men tirsdag ble dette gryende håpet effektivt slukket av en kinesisk statssekretær som forklarte at det hele berodde på en misforståelse og at Kina slett ikke har begynt å fire på kravene.

– Det er åpenbart at forhandlingene om måling og rapportering ikke blir fullført her i Cancún, sa Liu Zhenmin, statssekretær i det kinesiske utenriksdepartementet.

– Naturen venter ikke

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ga uttrykk for sterk bekymring da han holdt sitt innlegg under åpningen av den såkalte høynivådelen av møtet tirsdag.

– Stabiliteten i den globale økonomien, borgernes velferd, planetens helse. Alt dette og mer til avhenger av dere, sa Ban, henvendt til ministrene som har funnet veien til Cancún.

Han understreket at det ikke er mulig å fortsette som før og at det er helt nødvendig med et gjennombrudd nå. Samtidig advarte han om at kravene om en best mulig avtale kan føre til at det ikke blir noen klimaavtale i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Naturen kommer ikke til å vente mens vi forhandler, sa generalsekretæren.

Det er ingen som regner med at det blir enighet om en omfattende klimaavtale i Mexico, og Ban tok i stedet til orde for «øyeblikkelig handling og bevegelse på så mange områder som mulig». (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.