INDUSTRI

Kan kutte kraftprisen med en tredjedel

MILJØEFFEKT: - Hvis kvotesystemet fører til at man skyver industrien ut fra Norge og Europa, så har det ingen god miljøeffekt, mener informasjonssjef Lars Nermoen og assisterende direktør Kathrine Fog i Hydro.
MILJØEFFEKT: - Hvis kvotesystemet fører til at man skyver industrien ut fra Norge og Europa, så har det ingen god miljøeffekt, mener informasjonssjef Lars Nermoen og assisterende direktør Kathrine Fog i Hydro.
Mona Sprenger
30. juni 2009 - 08:39

– CO 2-kostnadene utgjør om lag en tredjedel av kraftprisen. Den er bakt inn i NordPool-prisen uavhengig av om det er vannkraft vi bruker. Hvis den hadde vært lik over hele verden, hadde det ikke vært noe problem, sier Kathrine Fog, assisterende direktør med ansvar for energianalyser og rammebetingelser i Hydro.

EU sier ja

Til tross for lovnader i Soria Moria-erklæringen har ikke den rødgrønne regjeringen klart å få på plass et industrikraftregime.

Nå mener Hydro at norske myndigheter må få øynene opp for de mulighetene som ligger i EUs regelverk.

– EU har sagt at konkurranseutsatt kraftintensiv industri skal få 100 prosent frikvoter for sine direkte utslipp, og åpner for at medlemslandene kan bestemme om de også vil gi kompensasjon for CO 2-kostnadene i kraftprisen fra 2013, sier Fog, som får støtte fra Lars Nermoen, informasjonssjef i Hydro.

– Det er viktig at industrien i Norge konkurrerer på like vilkår med industrien i andre deler av verden. CO 2-kostnadene i kraftprisen er et europeisk fenomen, sier han.

Industriflukt

Dette er et direktiv som som vil gjelde fra 2013.

Hydro er for kvotesystemet, men mener det er nødvendig med en overgangsordning til det kommer på plass et globalt system.

– Hvis kvotesystemet fører til at man skyver industrien ut fra Norge og Europa, så har det ingen god miljøeffekt, sier Fog.

Kutter

Hydro har i den siste tiden kuttet kraftig både i bemanningen og i produksjonen.

– Vi er inne i en periode som er svært vanskelig, men på lengre sikt har vi forventinger om at etterspørselen etter aluminium vil stige igjen, sier Nermoen.

– Hydro er opptatt av å opprettholde produksjonen og forskningsvirksomhet i Norge, men vi konkurrerer globalt. Vi vil alltid ha høye arbeidskostnader i Norge og derfor blir kraftprisen svært viktig, sier Fog.

Kabler nødvendig

– Hvordan ser dere på flere kraftkabler til utlandet?

– Kabler er en integrert del av utviklingen og nødvendig for fornybarsatsingen. Det behøver ikke å bli ensidig negativt for industrien, mener hun.

Fog sitter i styret til Energibedriftenes Landsforening, som jobber aktivt for å få flere utenlandskabler.

Norsk Industri jobber aktivt i mot.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.