SAMFUNNPOLITIKK

Kan kreve væpnet politi

Maiken Ree
27. juli 2011 - 08:49

Informasjonsrådgiver i Politiets Fellesforbund (PF) Gry Jorunn Holmen sier til Teknisk Ukeblad at de har satt ned et eget utvalg som skal se på hvorvidt politiet bør være bevæpnet.

– Denne debatten dukker opp med jevne mellomrom. Vi ser at det skjer ting rundt oss som gjør at vi ser behovet for slike diskusjoner, sier Holmen til TU.no.

Politiet ser at flere voldelige hendelser, med bruk av våpen, gjør at behovet for en debatt om væpnet politi er på sin plass. I juni ble Einar Opsahl skutt og drept utenfor en pub på Bislet i Oslo. Forrige lørdag tok to maskerte gjerningsmenn seg inn i et hus på Lura i Sandnes hvor de skøt en 27 år gammel mann i hodet. Han døde senere av skadene.

Ikke utslagsgivende

Det var i februar at PF bestemte seg for å danne et eget utvalg som skal ta for seg problemstillingen.

Hun påpeker at fredagens tragiske hendelser på Utøya og i Oslo sentrum ikke har vært utslagsgivende for utvalget.

Utøya-våpenet: Selges på finn.no

Politimann offer

– Vårt utvalg har jobbet en stund, så det er lagt ned mye arbeid før dette skjedde. Jeg tror ikke hendelsen på fredag vil være avgjørende for konklusjonen av dette, sier Hagen.

Politimannen Trond Berntsen var et av de første ofrene på Utøya, der han jobbet som frivillig sivil vakt. Berntsen jobbet til vanlig i politiets utlendingsenhet, og hadde tatt med seg sin 10 år gamle sønn til AUFs sommerleir på øya forrige fredag. Politimannen, som også er kronprinsesse Mette-Marits stebror, ble et av ofrene til Anders Behring Brevik da han forsøkte å redde sin sønn. Som de fleste andre politibetjenter i Norge, hadde ikke Berntsen våpen, skriver New York Times.

Les også:

Låst våpen

I dag fungerer våpenordningen i politiet slik at har man våpen som er låst inne i en boks i patruljebilen. Våpenet kan kun tas ut etter tillatelse fra overordnede. Etter norsk lov må politiet ha autorisasjon fra deres overordnede for å få tilgang på våpen. Politiet har også vært kritisert for å ha brukt for lang responstid i forbindelse med skytingen på Utøya.

Legges frem til høsten

Til høsten vil utvalget legge frem sitt forslag for styret, som igjen vil legge frem sin konklusjon på landsmøtet i november i år.

– Hva konklusjonen blir vet vi ikke enda. Det kan være en videreføring av dagens ordning, eller vi kan komme til å kreve bevæpnet politi. Det finnes også mange grader av dette, sier Holmen.

I dag er det kun New Zealand, bortsett fra Norge, som ikke har væpnet politi. Sverige krevde væpnet politi allerede i 1965.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.