KLIMA

Kan koste flere titalls milliarder

En pelikan på vingene forbi en boreplattform ved Breton Island i den amerikanske delstaten Louisiana, der lenser er lagt ut for å beskytte mot oljeutslippet i Mexico-golfen.
En pelikan på vingene forbi en boreplattform ved Breton Island i den amerikanske delstaten Louisiana, der lenser er lagt ut for å beskytte mot oljeutslippet i Mexico-golfen. Bilde: Reuters / Scanpix
4. mai 2010 - 12:16

Kostnadene av oljeutslippet i Mexicogolfen kan komme opp i flere titalls milliarder. Et av anslagene er på minst 70 milliarder kroner.

Svimlende sum

I BPs kontorer i Houston jobber det eksperter døgnet rundt med å forsøke å få kontroll over oljeutslippet. Samtidig spekulerer analytikere og eksperter på hva de totale kostnadene av naturkatastrofen blir.

BP-sjef Tony Hayward forsikrer at oljegiganten vil betale for seg, og det kommer til å bli en svimlende sum.

– Det kommer til å bli enormt. Jeg tror ikke noen kan si hva dette kommer til å koste, sier sjeføkonom ved analysefirmaet Cumberland Advisors, Robert Eisenbeis, til avisa Christian Science Monitor.

Store forpliktelser

Men styreleder i samme firma, David Kotok, sier kostnadene for BP vil komme opp i minst 12 milliarder dollar (om lag 70 milliarder kroner).

– BP må regne med minst 12,5 milliarder dollar, sier Kotok.

– Forpliktelsene er gigantiske og må ikke undervurderes. Anslaget på 12,5 milliarder er bare en begynnelse, legger han til.

Om regningen skulle bli på 12 milliarder dollar, så vil det være nesten 80 prosent mer enn kostnadene etter oljekatastrofen Exxon Valdez i Alaska i 1989.

BP bruker allerede mellom 6 og 7 millioner dollar om dagen til opprenskning. Og da er de statlige og føderale kostnadene ikke inkludert, en regning som trolig havner hos oljeselskapet. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.